Център за растителна биология и биотехнология откриват в Пловдив

Единственият български проект PlantaSYST, който бе одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020“ на ЕС, стартира работа в Пловдив.

Основната цел на проекта е изграждането на център за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология.

„Този проект е специален и различен, защото той инвестира много средства в човешкия потенциал. Подкрепата от страна на българското правителство ще ни даде възможност да създадем една добра сграда, в която да работят млади и изключително добри специалисти. Това е най-важният проект по програмата на Европейската комисия, затова ще направим всичко възможно да постигнем задоволяващи резултати“, коментира на конференция по темата директорът на Института по молекулярна биология и биотехнологии проф. Иван Минков.

„През последните години България преживя изключителни промени, повечето от тях за добро. Имаме бързи политически процеси в региона, където виждаме нови инвестиции, развиване на индустрията и земеделието. Когато говорим за силна и добре структурирана икономика обаче, няма как да не говорим за наука. Спечелването на този проект, при такава сериозна конкуренция, показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен. Вярвам, че скоро центърът ще започне да работи и да дава резултати както за научни постижения, така и за практическа реализация на проектите, насочена към бизнеса.“, каза зам.-кметът „Образование и европейски политики“ в Община Пловдив Стефан Стоянов.

PlantaSYST бе избран във втората, финална фаза на програмата „Тийминг“ на „Хоризонт 2020“. Проектът ще получи финансиране от 15 мил. евро, с които планира изграждането на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Сред ключовите цели на центъра са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления.

Проектът получава подкрепата на Министерството на образованието и науката, което ще предостави финансиране в размер на 15 мил. евро като ангажимент към програмата.

Центърът ще бъде построен в индустриална зона „Тракия“ на площ от 25 дка, предоставена от община Пловдив. В сградата ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Висококвалифицираният екип от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.
PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „Марица“, Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм.

Амбициите на проекта са както да се превърне в катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, така и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании, опериращи в сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката.
www.dariknews.bg