Коктейлите, Слав Бориславов

КОКТЕЙЛИТЕ
Слав Бориславов

стр:     296
цена:  12 лв.
ISBN:  978-954-672-177-8

Ново – Бариста наръчник:

  • перфектните еспресо
  • лате
  • макиато
  • капучино

Произнасянето на думата коктейл неизбежно извиква в съзнанието ни образа на притъмнен, задимен бар по времето на „сухия режим“, шикозно облечени гангстери в компанията на привлекателни млади дами, на фона на тих джаз. Да, наистина, периодът от 1920 до 1930 година можем спокойно да наречем златният период на коктейлите, но практиката да се сервират питиета от смесени напитки датира много преди това…
Знае се, че алкохолните напитки, познати като „braggets“, съдържащи смесени светла бира и медовина (ферментирал мед), са били особено популярни в края на XIV век. Четири века по-късно ментовият джулеп бил предпочитана сутрешна напитка в щата Вирджиния.
До средата на XIX век с името „коктейл“ са наричали само късите силни питиета, сервирани в познатата чаша за мартини, а всички останали са били принизявани в категория „смесени напитки“.
Днес, с ренесанса на пурите, качествените уискита и пречистената до съвършенство водка класическите коктейли отново заеха своето достойно място в менютата на всеки коктейл бар.