Маскараден фестивал „Сурова“- Брезник – 21 януари 2017г.

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Обичаят „Сурвакари“ е един от най-жизнерадостните зимни народни обичаи. Той представлява синтез от вековни традиции, обичаи, звуци, багри, светлина… Трудно би могло да се опише с думи емоцията на празника. Страшилища и създания в съпровод на тътена, издаван от многогласните звънци, изпълняват ритуали по прогонване на духове и злини.

Това е едно доказателство за богатата фолклорна култура на българите, която е запазена и в Брезнишко. Тук векове наред местното население изпълнява този новогодишен обичай, който се нарича „Сурова“. Обичаят е свързан с новогодишния празничен цикъл от Коледа до Водици.

В Брезнишко сурвакарските игри в почти всички населени места на общината се изпълняват на Васильовден / по стар стил на 14 януари/.
За поредна година това уникално шествие ще премине по улиците на града, за да го видят и гражданите, за да прогоним злите сили, с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните.

„СУРОВА БРЕЗНИК 2017“ ще се проведе на 21 януари 2017 г./събота/. Сурвакарските групи ще дефилират по улиците на града, „ще гонят злото“ и „ще благославят“.


Маскарадния фестивал „СУРОВА БРЕЗНИК ’2017“ няма конкурсен характер, организира се от Община Брезник, под патронажа на кмета на общината – г-н Васил Узунов.

Във фестивала могат да участват всички сурвакарски групи от отделните населени места в общината, както и гостуващи групи, определени от Организационния комитет.
Дефилирането на групите се провежда в един ден – 21 януари (събота) 2017 год.Заповядайте!

www.opoznai.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев