„Мадам Бътерфлай“ с внушителен декор на Античния театър

Италианското сопрано Доната Д’Анунцио Ломбарди идва в Пловдив за участие в постановката „Мадам Бътерфлай” в програмата Opera Open на Античния театър.

Неин партньор е тенорът със световна кариера Камен Чанев заедно със солисти и състав на Пловдивската опера. Диригент е Лучано Ди Мартино.Първата постановка на операта е в Милано, в театър „Ла Скала“, на 17 февруари 1904г. и оттогава е на световните сцени. Въпреки че не е официална премиера, „Мадам Бътерфлай” е адаптирана специално за Античния театър с нов по-голям декор, който за първи път пристига в Пловдив.

Операта на Пучини разказва за трагичната любов на гейшата Чо-Чо-сан към америкaнския военен Пинкертон.

Доната Ломбарди е един от водещите интерпретатори на героините на Пучини. Носител е на престижната награда от Пучини Фестивал в Торе дел Лаго за пресъздаване на образите на Мюзета, Мими, Магда, Луи, Чо-Чо Сан и главната роля в Сестра Анджелика. Пее в най-престижните театри в Италия и в чужбина: Ла Скала, оперните театри в Неапол,Торино, Палермо, Флоренция, Арена ди Верона, както и в оперите в Цюрих, Детройт, Париж и Оман.

Камен Чанев специализира в Рим, в Академията на Борис Христов, при Александрина Милчева. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее две години, преди да премине на свободна практика. В момента живее във Виена и се изявява на престижни сцени като Щаатсопер, Дойче опер в Берлин, Арена Ди Верона, Лицео в Барселона, Ла Фениче във Венеция и др. Камен Чанев ще участва и в „Турандот” на 15 юли и „Аида” на 22 юли./BNR