Денят на Ботев в Калофер и Пловдив

Митинг поклонение по случай 140-тата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев ще се състои в Калофер. Възпоменателното честване в днешния ден ще започне с изнасяне на знамето на Ботевата чета от Националния музей „Христо Ботев“. По-късно ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Ботев. В 12 часа Калофер ще отдаде минута мълчание в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Сирените в цялата страна ще излъчат сигнала „Въздушна опасност“, а всички пешеходци и пътни превозни средства следва да спрат и останат на място. Така за пореден път отдаваме почит на паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

Пловдив ще отбележи Деня на Ботев и загиналите за свободата на България с поклонение от 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Слово ще произнесе носителят на Награда „Пловдив” за 2015 година в раздел „Художествена литература” Недялко Славов.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна./BNR