Чуждестранни магистрати започват анализ на пропуските в прокуратурата

syd1
Чуждестранни магистрати започват от днес да анализират пропуските в българската прокуратура съгласно последния доклад на Еврокомисията за наблюдение на правосъдието.

С няколко месеца закъснение в София се очакват четирима действащи прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия.

Известният като Независим анализ на държавното обвинение в България трябваше да започне още след публикувания през януари доклад на ЕК. Забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията.

Мисията се разглежда като „експертна помощ“ за подобряване работата на прокуратурата и формално беше поискана от правителството на Бойко Борисов. От централата на Еврокомисията в Брюксел се въздържат до момента от публични коментари относно обхвата и мандата на магистратите, чийто анализ трябва да бъде готов до декември. Техните препоръки ще залегнат в следващия доклад по механизма за наблюдение на България през 2017 г. В този от 2016-а пишеше, че необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта.

Очаква се европейските експерти да изследват именно причините, поради които конкретни дела срещу хора на висши държавни постове, не са приключили успешно./BNR