Виенският камерен оркестър гостува в Пловдив

Концерт на Виенски камерен оркестър ще се състои в Дома на културата „Борис Христов“. Той е част от Австрийските музикални седмици в България, които отбелязват 20-я юбилей на фестивала у нас. По повод юбилея, за първи път участва оркестър от Австрия – Виенски камерен оркестър, създаден през 1946г. В програмата са включени: Дивертименто в ре мажор от Моцарт, което се радва на особена популярност сред публиката, композирано от Моцарт, когато той е на 16 години, както и творби от Хертел и Брамс. Фестът се организира от Посолството на Австрия, като през изминалата 2015 г., Пловдив се включи за четвърти път в проекта с два концерта, съвместно с Държавна опера Пловдив и австрийски солисти. Фестивалът е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2016 година и се организира с нейна подкрепа. / 19ч. /
Виенски камерен оркестър е основан през 1946 г. През своята 70 годишна концертна дейност оркестърът се е утвърдил като един от водещите камерни оркестри в музикалния свят. Първият главен диригент на оркестъра Карло Дзеки, дългогодишният ръководител Филип Антремон, както и редовната съвместна работа с гост диригенти като Йехуди Менухин и Шандор Вег допринасят за стила и облика на оркестъра.

Под ръководството на настоящия главен диригент Щефан Владар Виенски камерен оркестър продължава да затвърждава международния си авторитет.

Виенски камерен оркестър има многобройни изяви в родната Виена, където наред със собствен концертен цикъл в Концертхаус оркестърът свири и в Музикферайн и Театър на р. Виена. Концертните турнета на всички континенти се посрещат с много висока оценка от публиката.

ПРОГРАМАТА:

Волфганг Амадеус Моцарт

Дивертименто в ре мажор, KV 136

Allegro

Andante

Presto

Произведенията с развлекателна музика, които Волфганг Амадеус Моцарт композира по различни поводи по поръчка срещу заплащане, дълго време са били подценявани и омаловажавани като качество – в сравнение с другите произведения на гениалния композитор. Всъщност се е забравял фактът, че за композиторите, които не са били постоянно назначени като дворцови музиканти или от някой епископ, приемането на поръчки за композиции е било единствената възможност за осигуряване на някакъв доход.

Наред с „Малка нощна музика“ – най-известната и най-често изпълнявана развлекателна музика от Моцарт, Дивертименто в ре мажор, KV 136 е сред композициите за камерен оркестър, които се радват на особена популярност сред публиката. Моцарт композира това произведение на 16 години, във времето между второто и третото пътуване до Италия, така че италианското влияние е особено осезателно в тази композиция.

Паул Хертел

Три пиеси „В емиграция“, Oп. 51 / 16-12-13

Край & Начало (oп. 51/16)

Спомен (oп. 51/12)

Хотел Метропол – Москва (oп. 51/13)

Три фрагмента от дълга поредица асоциации с отминали емоции./BNR