„Европа е неспособна да гарантира собствената си сигурност“

Европа трябва да преосмисли концепцията си за сигурност и да проведе радикални реформи. Иначе може да бъде потопена в ужас и хаос при нарасналата терористична заплаха. След атаките в Брюксел критиките от САЩ не спират.След кървавите атентати в Брюксел в американските медии започна открита дискусия за „неспособността на европейците да гарантират собствената си сигурност“.

„Белгия е провалена държава“
Последните терористични атаки в Брюксел „разклатиха европейската сигурност“ и насочиха вниманието към възможните грешки и пропуски на тайните служби, написа Ню Йорк таймс. Международният тероризъм се разраства и виждаме, че Старият континент е нараним, пише изданието. За същото предупреждават и други американски медии. Въпреки трескавата дейност на полицията и тайните служби след атентатите в Париж, нападенията в Брюксел не можаха да бъдат осуетени.

Ню Йорк таймс нарича Белгия „най-благоденстващата провалена страна в света“. Един от най-известните американски експерти по сигурността Дейвид Игнейшъс отправя унищожителна критика към всички европейски държави. Във Вашингтон поуст той написа, че Брюксел показа по шокиращ начин дисфункционалния подход на Европа към собствената си сигурност. Белият дом е по-въздържан в оценките си – той говори за „значителни предизвикателства“ и призовава към „засилено сътрудничество между европейските държави“ с оглед на нарасналата заплаха. Според американците, точно това е препъникамъкът в борбата срещу терора. „Последните нападения ясно показаха, че има много бели полета между европейските тайни служби. те не си обменят обхватно и задълбочено информации“, казва за ДВ Карл Хвенмарк Нилсън от института Брукингс. В тази връзка той критикува остро „съперничеството между тайните служби“, което съществува дори в рамките на отделните държави.

Разклатеното доверие

Американците никога не са имали особено голямо доверие в европейските служби за сигурност и тайните служби. Може би само с изключение на френските и британските. „Германските тайни служби също са компетентни, но не разгръщат своята сила поради недостатъчната политическа и обществена подкрепа“, казва Дейвид Игнейшъс. В другите европейски държави САЩ имат още по-малко или направо никакво доверие.Сега на дневен ред излизат опасенията, че стабилността в Европа може да бъде разтърсена за дълго от нови и нови терористични атаки. Европейската сигурност е застрашена в степен, каквато континентът не е преживявал в съвременната си история, пише Игнейшънс във Вашингтон поуст и обръща внимание на растящия брой на радикализирани чуждестранни бойци, които се завръщат от Средния изток в Европа. „Европейците трябва отново да преосмислят своите системи за сигурност. В противен случай континентът може да бъде потопен в ужас и хаос“, казва експертът.

Нужни са радикални реформи

Много американски експерти по сигурността виждат едно единствено решение -тайните служби на отделните европейски страни трябва да се разделят със своята самонадеяност и ревност. „Ние имаме нужда от строги правила на работа, когато става дума за обмен на информации“, казва Карл Нилсън за ДВ. Според него е необходим много бърз „хоризонтален“ поток от информации.В момента европейците се намират на много ниско ниво – близко до това на ЦРУ и ФБР от преди атентатите от 11 септември 2001 година. Американските медии не обвиняват само европейците за сегашната терористична заплаха. По-дълбоката причина се крие в „провала на водената от САЩ коалиция, която не успява да държи джихадистите в шах“, твърди Игнейшъс. Той също апелира за по-тясно сътрудничество между тайните служби и призовава САЩ да поемат ръководната роля за тяхното обединение.

Голяма вероятност от нови терористични удари

Някои американски експерти настояват европейците да контролират по-добре националните си граници за целите на борбата срещу тероризма. Карл Нилсън обаче не споделя това мнение и смята, че това ще навреди на европейската идея. Освен това ще бъде и „сигнал, че атентатите са постигнали целта си да всеят ужас сред европейците“.

Ще мине доста време, докато сигурността в Европа се подобри значително, включително и ако наистина бъдат изпълнени предписанията на експертите. Също и Карл Нилсън няма добри новини за европейците: „Твърде голяма е вероятността Старият континент да стане арена на още терористични нападения.“/DW