По-високо заплащане за квалифициран персонал по Черноморието

Скок в заплатите в ресторантите и хотелите по морето това лято. Така от туристическия бранш се надяват да привлекат качествен персонал на фона на липсата на добре подготвени кадри.

Кои са най-търсените професии?

Кризата с кадрите е от години, но се очаква този сезон да е по-силен. Затова работодателите се опитват от рано да привлекат квалифициран персонал. Битката ще е буквално за всеки добре подготвен работник.

Най-ниско е при пикола, хигиенисти и камериерки – от 400 до 600 лв. Сервитьорите и барманите могат да разчитат на доход между 600-800 лв.

Най-скъпоплатени са аниматорите и барманите, чиито заплати се изравняват с тези на мениджърите и надхвърлят 1000 лв.

В разгара на туристическия сезон в Албена работят 3500 души. Това лято мениджърите обещават с 15% по-високи заплати.

„Колегите получават и други социални придобивки като ваучери за храна, безплатно настаняване, безплатен транпорт. Плануваме да реализираме нашата идея за откриване на детска градина за децата на нашите служители”, поясни директорът експлоатация в Албена.

И на север, и на юг се търсят абсолютно всички длъжности – от поддръжка и общи работници до управители на комплекси. Във Варна в Бюрото по труда има над 1500 свободни места за хотели и ресторанти.

Всяка година проблемът с кадрите се задълбочава. Една от причините е, че професионалните училища дават само теоретична подготовка, далеч от практиката, без стаж. Затова хотелиерите искат промени в образователните програми.Повече специалисти и професионалисти в сферата на туризма да участват в обучителния процес като гост-преподаватели, или в работни групи към министерството. Оказа се, че много по-лесно намираме туристи, отколкото персонал”, обяснява Павлин Косев от Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Младите търсят реализация в чужбина. Като Станислава, която учи във Висшено училище по туризъм в Добрич, но през лятото ще работи в Малта. „Ще натрупам по-голям професионален опит”, казва тя.

А работодателите все повече наблягат на възпитанието и личните качества.

Нещо, което възмути хотелиери и ресторантьори – решението на просветния министър Меглена Кунева да извади специалностите в сферата на туризма от приоритетите в образованието. По думите им така проблемът с кадрите няма да се реши./bTV