Отново не избраха омбудсман на Пловдив

Пловдивският общински съвет за втори път не успя да избере омбудсман на Пловдив. Класираният на първо място от комисията по избора Борислав Стаматов получи 31 гласа „за“ при необходими 34. След поискано от групата на ГЕРБ прегласуване, резултатът бе същият.
Слави Георгиев обвини мнозинството, че политизира длъжността, тъй като класираният на първо място Стаматов до скоро е бил член на ГЕРБ. Председателят на комисията Спартак Николов от ГЕРБ репликира, че класацията е направена честно и прозрачно.
Неуспешният избор на омбудсман на Пловдив показва, че в Общинския съвет няма политически договорки и ГЕРБ не ползва тези практики. Това заяви кметът Иван Тотев, който е лидер на ГЕРБ в Пловдив. Тотев обяви, че и за следващото гласуване на обществен посредник партията му няма да прави договорки, за да събере необходимите 34 гласа подкрепа.
След неуспешния вот за титуляр, за временен обществен посредник все пак бе избран Борислав Стаматов с 34 гласа „За“, 6 „Против“ и 4 „Въздържал се“.
Неуспешният избор на омбудсман на Пловдив показва, че в Общинския съвет няма политически договорки и ГЕРБ не ползва тези практики. Това заяви кметът Иван Тотев, който е лидер на ГЕРБ в Пловдив. Тотев обяви, че и за следващото гласуване на обществен посредник партията му няма да прави договорки, за да събере необходимите 34 гласа подкрепа. /BNR