Безкондукторното пътуване в градския транспорт се отлага с поне две седмици

Продажбата на електронни билети от 1-ви април в Пловдив се отлага. Причината е, че големите машини за билети, които вече са разположени по автобусните спирки, още не са сертифицирани от Националната агенция за приходите.

Кметът Иван Тотев изрази надежда сертифицирането да бъде факт в рамките на две седмици, но отбеляза, че няма срок за тази процедура. Засега кондукторите ще продължат да продават хартиени билети в автобусите.

От първия ден на април започва издаването на електронни карти за градския транспорт на определените гишета и валидаторите за тях ще работят, каза още кметът. Той бе категоричен, че увеличение на билета за градския транспорт няма да има и цената остава 1 лев.

Предстои местният парламент да определи начина на разпределение на парите от билетите като процентът за общината трябва да бъде значително по-голям от този от продажбата на карти, заради преминаването на кондукторите на заплата от общината.

По сегашната методика 6 % от приходите от карти се заделят за управленски разходи на общинската администрация, уточни кметът Иван Тотев./BNR