Омбудсманът обяви война на рекета на монополисти и колекторски фирми

Законодателни промени, които да спрат произвола на монополистите и реката, на колекторските фирми над гражданите, предлага омбудсманът Мая Манолова.

По време на кръглата маса „Българските потребители в европейски условия“ в Пловдив се сформира и работна група с представители на всички организации за защита на потребителите, която ще внесе исканите законодателни промени.

Според Мая Манолова този вид рекет е симбиозата монополно дружество – доставчик на обществени услуги, колекторска фирма, арбитражен съд..

По думите й използването на арбитражни съдилища от колекторските фирми е нарушение на правата на потребителите и то трябва да бъде прекратено с промяна в Закона за защита на потребителите. „В момента няма никакъв регламент за това кой може да създава арбитражен съд, на какви изисквания да отговаря и по какви правила да съди гражданите“, коментира Манолова.

Според нея става дума за цяла схема, според която монополистите, доставчици на обществени услуги продават дълговете на колекторските фирми, а те от своя страна създават арбитражни съдилища и осъждат длъжниците. По този начин един дълг от 30 лева от 2005 година след като мине през всичките тези инстанции става 550 лева.

През последната година все повече българснки граждани са потърпевши от схемата, обясни Манолова. Тя съобщи, че през 2015 година през арбитражния съд са образувани 102 000 дела, докато в Административен съд – София се гледат годишно под 15 000 дела .

Само за първите 4 месеца на годината жалбите на граждани срещу различните доставчици на обществени услуги са 1180, като имат ръст с 30% спрямо предишни години. Най-много са оплакванията на потребителите срещу топлофикациите и невъзможността да се откажеш от услугата.

Омбудсманът откри временна приемна в Пловдив, където над 80 граждани поставиха своите проблеми и поискаха съдействие за разрешаването им./БНР