85 на сто от горските нарушения остават ненаказани

През миналата година са издадени голям брой актове за нарушения в горите, но събираемостта на глобите е едва 15%. Това каза Димитър Баталов от Изпълнителната агенция по горите, цитиран от БТА.

„Ниската събираемост е голямата ни болка, затова искаме да направим промени в няколко закона”, коментира специалистът. Той отбеляза, че събираемостта при юридическите лица все пак е по-голяма – около 40 на сто, заради съществуващите начини да бъдат притиснати да платят за нарушенията си.

Това е и причината все пак общият процент на събраните глоби да се повишава – макар и от много ниска база (едва 7 на сто през 2002 г.).

От началото на годината до 6 март са извършени 4450 проверки, чиято цел е да установят дали и как се спазват разпоредбите на Закона за горите, влезли в сила през лятото на 2015 г. В резултат са съставени 444 констативни протокола и 177 акта, предимно за липса на инсталирана електронна система за наблюдение, работа, при която не се спазват изискванията, за неразчитане на регистрационните номера на автомобилите или неправилно насочване на камерите към входа и изхода, посочи Баталов.

Някои от служителите нарочно не са изпълнили задълженията си, коментира още той

По думите му реакцията срещу законодателно наложените мерки за контрол обикновено е в райони с нарушения – Самоков, Ботевград, Сърница. Той посочи, че изграждането на система за видеонаблюдение в цеховете не е толкова голям разход.

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов посочи, че има ясен проблем с техниката, с която се извършва дърводобив.

„Ние сме на ниво военна техника и камиони, тя е частна, не опазва почвата. Трудът е изцяло ръчен, затова често се съсипват качествени стъбла, които могат да бъдат суровина за индустрията – цепят се на място, за да могат хората да ги вдигат на ръка, защото няма достатъчно кранове и качествени лебедки”, посочи Костов

Изпълнителна агенция по горите подписа споразумения за взаимодействие с няколко други ведомства, между които МВР, НАП, Агенция „Митници“, „Главна инспекция по труда“, Държавна агенция по метрология и технически надзор“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев.

По думите му всяка от регионалните горски дирекции ще трябва в рамките на всеки месец да извършва по минимум една проверка с някоя от тези институции.

„Със задоволство мога да кажа, че системата на контрол в горските територии на България е най-иновативната в цялата страна”, каза Георги Костов.

По думите му системата, в която годишният оборот е около 500-520 млн. лева, е обхваната с контролни марки, с електронни билети, с GPS и камери. Други системи, като например тази с акцизните стоки, все още не са под наблюдение, отбеляза той и добави, че системата за контрол в горите вече е представена пред Агенция „Митници“./bTV