Животът на млада жена зависи от непосилно скъп апарат


Млада жена с тежко заболяване има нужда от помощ – 33-годишната Мария не може да диша самостоятелно, а апаратурата, която би й помогнала, е непосилно скъпа за нея. Става дума за 26 хиляди лева.

Младата жена има прогресивна мускулна дистрофия. Това означава постепенно разграждане на мускулите, докато човек не може дори да диша сам.

Когато е на 15, болестта открадва на Мария способността да ходи. Сега е на път да вземе и последния й дъх. В момента всяко вдишване и издишване на Мария зависи от тези два апарата от двете страни на нейното легло.

Единият й дава кислород, а другият й помага да откашля по-лесно.

„Необходими са тези апарати за вкъщи, защото пък престоят в болницата крие рискове от друга инфекция – и тя не може дълго да остане тук”, обясни началникът на интензивното отделение в СБАЛББ „Света София” доц. Йорданка Ямакова.

Тя се грижи за лечението на Мария през последната половин година: „Доста е прогресирало нейното заболяване и е в такъв етап от развитието му, че тя без тези апарати не може”.

Пристъпите на кашлица, заради които Мария е влязла в болницата преди седмица, тя нарича „малка смърт“: „Те ме задушават и не ми дават да дишам, за секунди все едно ми спира дишането”.

За Мария се грижи майка й Ана. Месечният бюджет на двете жени възлиза на 450 лева. Отиват за лекарства.

Като малка Мария мечтаела да стане лекар. Сега има друга мечта: „Искам ако е възможно – още малко да живея. Искам да живея, боря се, за да живея”.

Можете да помогнете на Мария с дарение на следната банкова сметка:

BG57CECB979010A6284900
Централна кооперативна банка
Ана Маринова Каракашева /bTV