Почина Джордж Мартин


На 90-годишна възраст почина легендарният продуцент на „Бийтълс“ Джордж Мартин, когото мнозина наричаха петия член на състава, предадоха световните агенции.
За кончината на талантливия музикален продуцент съобщи барабанистът на „Бийтълс“ Ринго Стар.

Боже, грижи се за Джордж Мартин. На нас ще ни липсва. Благодаря за твоята любов и доброта, Джордж, написа в страничката си в Туитър Ринго.

Британският премиер Дейвид Камерън го нарече музикален гигант, като отбеляза, също в Туитър, че заедно с ливърпулската четворка, Мартин е създал най-дълговечната поп музика.

Запознанството на „Бийтълс“ с великия продуцент датира от юни 1962 година. Тогава техният мениджър Брайън Ъпстейн, който ги е открил няколко месеца по-рано, успява да им осигури договор с компанията Emi-Parlophone, чийто ръководител е именно Джордж Мартин. Оттогава Мартин продуцира почти всички плочи на „Бийтълс“, като заменя в групата барабаниста Питър Бест с Ринго Стар.

Почивай в мир, Джордж Мартин! Толкова съм съкрушен, че нямам думи!, написа Шон Ленън, синът на Джон Ленън под снимка на продуцента, изпратена в Инстаграм.
Легендите за жалост си отиват!, коментира в туит Лени Кравиц, който определя Мартин като продуцент с далечна визия.

Джордж Мартин е роден в Лондон през 1926 година. Син на строител, той завършва престижния музикален колеж „Гилдхол“, след което свири на обой в барове и клубове. Започва работа в Би Би Си, след което става ръководител на дискографската фирма Parlophone през 1955-а на 29-годишна възраст. Още при първата си среща с „Бийтълс“ Мартин осъзнал огромния им потенциал. Видях, че са уникални и че са една машина за хитове, коментира по-късно продуцентът пред в. „Мелъди мейкър“. Джордж Мартин беше един от най-титулуваните продуценти в историята. В неговата кариера фигурират 30 композиции, издигнали се до върха на британския хит парад и 23 песни, заели първо място в американските чартове.
През 1996 година той се сдоби с рицарско звание и получи от ръцете на кралица Елизабет Втора Ордена на Британската империя, припомнят агенциите.

Информацията е на БТА.