Майки на протест за по-високи детски надбавки

Много от  младите семейства са демотивирани и не желаят да имат повече от едно дете, защото липсват социална защита и грижа, адекватни здравни услуги,осигуряващи нормално детско здравеопазване и защита  пред работодателя при нужда от възползване на възможностите за гъвкаво работно време.

Това заявиха излезлите на протест в Пловдив около 30 майки с децата си.

„Малко сме, защото много от нас вече не вярват, че нещо може да се промени. Но ще ставаме все повече и ако трябва и утре ще бъдем тук, защото искаме да родим и да отгледаме децата си в България“, обясниха младите жени. Според тях е време управляващите да чуят исканията им.

Първата от тях е : Да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014 г.

Сред исканията са и увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Има искания за осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

Родителите настояват за осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ както и за защита пред работодателя при нужда от възползване на възможностите за гъвкаво работно време.

В исканията на протеста са включени и финансиране осигуряването на безопасни условия за пребиваване на децата в детски градини и училища. Подновяване настилките на спортните игрища в училищата с безопасни такива./BNR