Променят Дъблинското споразумение до средата на 2016-та

До средата на 2016 година ще се промени Дъблинското споразумение, според което бежанците се „застопоряват“ в страната от ЕС, в която са влезли за първи път. Това заяви в Пловдив евродепутатът Илияна Йотова на конференцията „18 месеца след европейските избори“. Тя е получила уверения от председателят на ЕК Жан Клод Юнкер, че има сериозна нагласа за разглеждането на темата.

СнимкаСпоред Йотова трябва да се подсили охраната на външните граници на ЕС, каквито мерки е предложила ЕК в началото на годината. Тя смята, че разделянето на бежанците от икономическите мигранти трябва да стане извън границите на Съюза. За съжаление на последната среща с ЕС Турция не пое достатъчно ангажименти да върши това, посочи Йотова.

Тя прогнозира, че ставащото в Сирия вече е започнало да се пренася в Либия. Страната все повече се радикализира, все по-големи потоци се насочват натам, посочи Йотова.

ЕС закъсня с реакцията си по проблема с бежанците, започна да виждат проблема едва от 2013 година, когато над 300 души се удавиха в лодка в Средиземно море по пътя за Италия, каза още евродепутатът./BNR