Класика и джаз звучат на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив

51-ят Международен фестивал на камерната музика Пловдив 2015 ще се проведе от 10 до 20 юни. В най-стария фестивал за камерна музика в Европа, като дуа, струнни квартети и вокални ансамбли,  ще участват музиканти от България, САЩ, Украйна и за първи път от Япония.

Концертите ще се състоят в традиционното за камерния фест място – Етнографския музей. Само  матинето на формации от Националното училище за музика и танц” Добрин Петков”под надслова „Млади музикални дарования”, ще се проведе в аулата на училището.

Откриването  на 10 юни в Етнографския музей е  от японския  вокален ансамбъл „Камерата”, в който участва и пловдивчанката Нели Койчева. Ансамбълът ще изпълни месата Lux in Kobe /Лукс ин Кобе/, първо изпълнение  България,  посветена на силното земересение в Кобе преди 20 години, също и  старинни японски народни песни, както  и две творби от проф. Николай Стойков и Божидар Гатев.

Освен класическата програма от композитори от 18, 19 и 20 век, във фестивала е включен и концерт „Класика и джаз”, с участието на Антони Дончев.

От Съединените щати за участие във фестивала идват американският струнен квартет „Харингтън”,  цигуларите Даниела Щерева и  известният проф. Кеворк Мардиросян, който участва във финалния  сонатен концерт, с който се отбелязва и неговия 60-годишен юбилей.

Дългогодишният артистичен  директор на фестивала пианиста проф. Анастас Славчев, който наскоро стана Почетен гражданин на Пловдив, ще получи  специална награда за  изключителен принос към фестивала и  музикалното изкуство.

Бюджетът на 51-я Международен фестивал на Камерната музика е  от 14 хиляди лева, от които община Пловдив предоставя 10 хиляди, а Министерството на културата 4 хиляди лева.

За ученици, студенти, пенсионери и меломани билетите са с преференциални цени. /BNR