Започва Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа

panair

Годишна среща на местните власти от Югоизточна Европа се провежда днес и и утре в Пловдив. Тя  ще се състои  в Международен панаир-Пловдив, като в нея  ще участват над 500  кметове и представители от Националното сдружение на общините в България,  и на местните  власти  от Югоизточна Европа.  Ще присъстват  българският президент Росен Плевнелиев и  министри от кабинета.  Форумът  днес ще бъде открит от министъра по европейските фондове Томислав Дончев. В шеста палата на панаира ще се проведе Безнес изложение и  борса на успешни  общински проекти , ще се представят  наградени общински инициативи от Югоизточна Европа.

Ще има презентации на Управляващите органи на оперативните програми, фонд ФЛАГ, фондове за градско развитие, местни власти и бизнес структури от Югоизточна Европа.  В понеделник  президентът Росен Плевнелиев ще открие Конференцията „ Компетенции и готовност на местните власти от Югоизточна Европа за превенция и управление на кризи”. В нея ще се представи  ролята  на българските общини при бедствията през 2014 и 2015г., опитът  при управление при природни бедствия на Япония, Босна и Херцеговина,  на местните власти от Република Сърбия  и Македония по овладяване на кризата при наводненията.

В рамките на Срещата, на Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, ще  се приемат отчетите на Управителния и Контролния съвети на сдружението през мандат 2011-2015г., ще  се обсъдят промени в собствената приходна база на общините, новите отговорности пред общинските съветници, промените през погледа на големите и на малките общини и ще се  приеме  послание към общинските съветници и кметовете от мандат 2015-2019г.

Ще бъде връчен „Етикет за иновации и добро управление на местно ниво”.  Организатор на форума е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS) и община Пловдив./BNR