В Македония започва най-големият митинг в историята на страната

Хиляди хора са вече на площада в центъра на Скопие пред сградата на правителството.

Днес там опозицията ще проведе най-големият протест след отделянето на страната от бивша Югославия през 1991 година. Протестиращите обвиняват премиера Никола Груевски в авторитарно управление и се заканват, че ще остават на площада докато той не подаде оставка.

Опозиционният СДСМ, воден от Зоран Заев, през последните два месеца и половина показа многобройни записи на телефонни разговори от най-близкото обкръжение на премиера Груевски, в които се виждат огромните злоупотреби и саморазправянето с политически неудобните лица на управляващите в Скопие. Зоран Заев даде ясно да се разбере, че протестът ще продължи докато не си отиде Груевски от премиерския пост:

4600 активисти предложиха на опозицията и на Социалдемократическия съюз на Македония да останат и да спят и да продължат протеста. И според това, тъй като не сме сами в този протест, заедно с нас се намират и много неправителствени организации, политически партии и интелектуалци, решението ни е, че оставаме до край, докато Груевски не си подаде оставката. Сред хилядите протестиращи ще бъде и влиятелната организация на македонските българи Български културен клуб – Скопие. Лазар Младенов каза пред БНР, че режимът на Груевски е оказвал максимален натиск върху хората, които са се декларирали като българи в Македония:

И до ден днешен, 25 години след провъзгласяването на независима държава Македония, декларираните българи в Македония все още не са заели полагащото им се място в обществото. Нито един деклариран българин в Македония няма никакъв пост в държавата. Ерес е да си деклариран българин и да си на някаква позиция в Македония.

В гражданския протест в Скопие ще се включи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, заедно с евродепутати. Там ще бъдат и докладчикът на Европейския парламент за Македония Ричард Хюйт, както и бивши посланици на западни държави в Скопие от последните години./BNR