Протестна мрежа пита Борисов иска ли да разбере истината за КТБ

Неформалната организация Протестна мрежа разпространи отворено писмо до премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, в което настоява той да предприеме определени стъпки, за да излезе наяве истината за КТБ.

bojko9За да стане това, от ПМ настояват „специалната парламентарна комисия за КТБ максимално бързо да изслуша – независимо къде и как – основните участници в схемата КТБ, започвайки от Цветан Радоев Василев, контролиращ собственик на банката, и Делян Славчев Пеевски, депутат от ДПС със стар автомобил и скъпа частна охрана“.

Според неформалната организация синдиците на КТБ, избрани и въведени в банката от финансовия министър, трябва да публикуват не само всички направени цесии и прихващания, но и списък на най-големите кредитополучатели, заедно с техните кредитополучатели, т.е. крайните получатели на парите. „Само така ще видим кой се е облагодетелствал от “специалните инвестиционни дружества” на Цветан Василев. Кавичките не са случайни“, отбелязват от ПМ.

Неформалната организация посочва, че международното разследване на КТБ, гласувано и в парламента, е наложително да стартира веднага, „като наетите експерти да имат поставена много ясна и точна задача за проследяване и събиране на активите на банката. Знаем, че има подобно разследване в прокуратурата и искаме да ви напомним, че не това гласувахте в Народното събрание“.

ПМ смята, че правителството трябва да настоява новото ръководство на ДАНС да разследва веднага цялата афера, като започне от свое вътрешно разследване как и защо е бил допуснат целият риск не само за финансовата стабилност, но и за националната сигурност на страната.

„Международният одит на българската банкова система, който беше обявен от Вашето правителство, да стартира незабавно, за да знаят българските граждани и Европейската комисия какво се случва всъщност в нея и има ли всъщност надеждни финансови регулатори в България. Само така ще знаем дали държавата спасява с наши пари работещи банки или други финансови схеми с особен статут и политическа протекция“, пишат още в писмото си от Протестна мрежа.

Те уточняват, че премиерът е нужно да предприеме тези стъпки в случай, че иска да разбере истината за „черната кутия КТБ“. От организацията твърдят, че предложенията им са изключително важни за защита на обществения интерес и битката с корупцията по високите етажи на властта. /Mediapool.bg