Ситуацията в Иганово е овладяна, хората се върнаха в домовете си

До 24 часа ще станат ясни причините за взривовете в склада на ВМЗ „Сопот“ в землището на село Иганово.

Екипи на пожарната вече са влезли на мястото на взривовете. Министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пристигна на мястото на инцидента каза, че взривоете са избухнали в склад, в който не е имало производствена дейност.

Подчертавам, че няма опасност за населението. Складът е един от най-отдалечените от ВМЗ „Сопот“. Това е склад за снаряди, който не е свързан пряко с технологичната производствена дейност на завода. Това е склад и единствените, които по принцип работят там са охранители, и те своевременно са евакуирани. Не е имало опасност от самото начало и за техния живот.

Към момента в склада вече няма взривове, подчертавам. Пак казвам, няма опасност за човешки животи. Локализирани са с термо-техника три все още тлеещи огнища. Но пак казвам, вече няма гърмежи. Не е ясна все още причината за инцидента. Нямам предположения и не искам да правя предположения преди експертите да си свършат работата.

Съоръженията около склада достатъчно добре са предпазили разпространяването на взривна вълна и на пожари, така че да се локализира всичко на малко пространство. Това каза директорът на ВМЗ Иван Стоенчев. Екипите на пожарната, които са на мястото, потушават по-малките огнища. След 24 часа ще стане ясно какви са причините за взривовете. Едва утре, когато се влезе в склада ще се разбере какво се е случило. Според директора на ВМЗ „Сопот“ подобен инцидент в тези складове не е имало.

Критичната ситуация е отминала -това каза и главният секретар на МВР Георги Костов:

Пожарът е под контрол. Няма повече взривове. Огнищата са овладяни. Можем да кажем, че кризисната ситуация е отминала. След като мине определен технологичен времеви отрязък, колегите ще обезопасят допълнително периметъра, след което ще започнат процесуално-следствените действия за изследване на причините за инцидента.

Някои от хората в селото, които се бяха изплашили от взривовете и напуснали къщите си вече се завърнаха в довомете си.

От екоминистерството съобщиха, че замерванията са показали нормални стойности на въздуха, няма замърсяване от пожара.

От центровете за Спешна помощ в Карлово и Пловдив съобщиха, че към екипите няма подадени сигнали след взрива. Спешните медици са в готовност да реагират при необходимост, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Министерството на отбраната също е готово да съдейства в следващите дни с експерти и специализирана техника за изясняване на причините за взрива. /БНР