Поклон, Апостоле!

България отбелязва 142 години от гибелта на Васил Левски. 

Levski

Президентът Росен Плевнелиев ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Апостола в София. Преди това в храма „Св. София” ще бъде отслужена архиерейска панихида.

Вицепррезидентът Маргарита Попова ще присъства на панихидата в храма „Успение Богородично” в Ловеч.

В родния град на Апостола Карлово заупокойна света литургия и панихида ще бъдат отслужени в храм ”Света Богородица”. След това на площад ”Васил Левски” ще се проведе традиционният възпомeнателен митинг-поклонение. Тази година слово за Левски ще изнесе възпитаник на едноименната гимназия. Той ще прочете есето, класирано на първо място в традиционния конкурс за лични творби, посветен на Дякона.

В Пловдив ще има панихида в църквата „Свети Свети Петър и Павел” и поклонение пред паметника на Левски на Бунарджика. Слово за Апостола ще произнесе доц. Кирчо Атанасов – ръководител на проекта „Народните будители и аз”.

Тържествен възпоменателен митинг пред паметника на Апостола ще има в Асеновград. За живота и делото на Дякона ще разкаже военният историк д-р Петър Ненков. В градската библиотека „Паисий Хилендарски“ гостува фотодокументалната изложба „България в блясък – Васил Левски и Карлово“.

Българската общност в Босилеград в Западните покрайнини също ще почете паметта на Левски.

През 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се чества на 19 февруари. Историци обаче са абсолютно убедени, че Апостола е обесен на 18 февруари 1873 г.

Възприемането на 19 февруари като дата за смъртта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873г., когато действа старият стил на календара./BNR