: Не се налага заемът от 16 милиарда да се гласува веднага

За тази година не би трябвало да има проблеми с финансирането на държавата, смята проф. Ганчо Ганчев, декан на Стопанския факултет на Югозападния университет, по повод изразените от премиера Борисов опасения, че ако не бъде взет заемът от 8 милиарда евро, държавата е ще изпадне в тежко положение. Според него проблемът е в процедурата за одобрението на това решение.

В предаването „Преди всички“ проф. Ганчев коментира: Държавният бюджет е гласуван, финансирането за тази година е одобрено от парламента, така че за тази година не би следвало да има проблем.

Става въпрос за тези 16 милиарда, които би трябвало да бъдат гласувани като програма за следващите три години. Това са доста пари и действително правителството би трябвало да даде обяснение за това защо ги взима, каква е стратегията, по какъв начин се е стигнало точно до тази сделка с тези банки и т.н. В момента имаме свръхпредлагане на международните финансови пазари, има много банкови групи, които предлагат подобни услуги. Би могло да се подбере и друга група. Трябва да има ясна процедура.

Международната конюнктура е благоприятна за емитирането на дълг, смята проф. Ганчев: Значителна част от ресурсите, които отиваха за финансиране на Русия, сега са спрени и се пренасочват към Източна Европа. И действително, има свръхпредлагане на средства и много страни предоговарят или ползват нови заеми.

Проблемът с финансирането на външния дълг е дълъг, още от 2009-а година, подчерта проф. Ганчев.

Необходими са дългосрочни решения, каквито няма. Не би трябвало в последната минута да се чете и да се гласува. Необходима е повече информация. Няма никакво значение дали сега ще се вземе решение, или да се дискутира още време. В 170 страници има важни технически и юридически въпроси, които трябва да се обсъдят с експерти с опит. Все пак става въпрос за 16 милиарда, един външен дълг, който има значение за устойчивото развитие на страната./BNR