Пловдив очаква с интерес премиерата на „Антихрист“

Премиерата на „Антихрист”  на Пловдивския драматичен театър на 15 януари се очаква с огромен интерес.

Сложният и философски роман на Емилиян Станев, който ни връща  във времето на падането на България под турска власт и защитата на Търново, и поставя вечният въпрос за Дявола и Бога,  с трактовката  през 1979г.  в Пловдивския театър на  режисьора Иван Добчев  се превърна в култова постановка.

Сегашният прочит е дебют на режисьорката  Анастасия Събева, според която, този  текст е актуален и днес. “ И днес  българинът иска да живее и с Дявола и с Бога“- казва тя.   В сценичната версия, замислена като приказка-притча, участва и композиторът на спектакъла Асен Аврамов.  Ролята на  Антихриста /  Еню –Теофил /  е дебютна и за актьора Васил Дуев. Като патриарх Евтимий влиза Симеон Алексиев.

В спектакъла са впелетени апокрифи, истории и библейски сюжети,  хорови моменти, провокативна сценография на Огняна Серафимова  и многозначна хореография на Александър Манджуков.

Премиерата е на 15 януари от 19ч. в Градския дом на културата.

Чуйте в звуковия файл интервю с режисьорката Анастасия Събева, композиторът и съавтор на сценичната версия Асен Аврамов и сценографката Огняна Серафимова. /BNR/