Шест важни неща за данъците през 2015 г.

С началото на годината по традиция започва и новата данъчна кампания. Още на 1 януари беше подадена и първата декларацията за доходите през изтеклата 2014 г. Ето няколко новости за кампанията тази година:

1. До тази година хората, които подаваха данъчни декларации на хартия до 10 февруари, ползваха отстъпка от 5 на сто върху сумата за довнасяне. Тази отстъпка вече не е валидна. Вместо това всеки, който онлайн подаде декларацията си до 31 март, ще ползва 5 на сто отстъпка от дължимата сума.

2. От тази година за подаването на данъчна декларация онлайн не се изисква притежаването на електронен подпис. За целта е нужно само наличието на персонален идентификационен код (ПИК). Той се получава безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. За да се ползва отстъпката, декларацията може да се подаде онлайн и подписана с електронен подпис.

3. Освен онлайн данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. В тези случаи обаче няма да може да се ползва отстъпка. Безплатни формуляри на декларациите са публикувани на www.nap.bg.

4. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една-единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва само кодът за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

5. Данъчните декларации, които ще се попълват тази година, са изцяло обновени, като някои от страниците им са съкратени, облекчено е и попълването, като някои графи са отпаднали. Така например удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Всичко за новата декларация можете да прочетете тук.

6. Одобрените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица в края на миналата година дадоха възможност за избор на данъкоплатците кога да им се удържа данъкът за доходите през последните три месеца но годината. До края на 2014 г. важеше правилото, че данъкът не се удържа авансово, а се плаща след подаването на декларацията през следващата година. От 2015 г. се дава възможност хората да могат да избират кога да става това – дали от работодателя авансово, както е за всички останали месеци през годината, или да го декларират през следващата година и самите те да го платят.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол-центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700. /Дневник/