Предсказанието, Александър Дюма

Predskazanieto

ПРЕДСКАЗАНИЕТО
Александър Дюма

Стр.   320
Цена: 11.98 лв.
ISBN:  978-619-161-042-6

Властолюбивата и със силна воля кралица и отровителка Катерина Медичи – една от най-противоречивите фигури в световната история, изгрява с целия си демоничен блясък в романа „Предсказанието“ на Александър Дюма. Книгата, която поставя началото на поредицата на Дюма, разказваща за династията Валоа, за пръв път излиза в превод на български (в поредицата „Световна класика“ на изд. „Персей“). Романът е завръзката на трагедията, която ще сполети хугенотите по време на Вартоломеевата нощ и която е в центъра на романа „Кралица Марго“.
Франция, средата на XVI век. Крал е младият Франсоа II, женен за шотландската кралица Мария Стюарт. Но управлението на страната реално е в ръцете на кралицата-майка – Катерина Медичи.
За да се спасят от проливен дъжд, херцог Дьо Гиз, маршал Дьо Сент Андре и принц Дьо Конде се отбиват в мизерна крайпътна кръчма. Подслон там потърсва и циганка, която решава да им предскаже бъдещето. Предсказанието е фатално не само за тримата велики мъже, но и за съдбата на кралството. В мрачната кръчма принц Дьо Конде вижда за пръв път красивата Шарлот, дъщеря на маршал Дьо Сент Андре и годеница на най-големия син на херцог Дьо Гиз. Независимо от безбройните си победи на нежния фронт, принцът се влюбва безпаметно в нея. Дълго време след това любовта на Дьо Конде е все по-силна, ала неотстъпчивостта на госпожица Дьо Сент Андре – все по-голяма. Каква е причината, ще стане ясно, когато тайна любовна бележка, попаднала в случайни ръце, се оказва малкото камъче, което ще преобърне колата на цяло едно кралство и ще превърне приятели във врагове.