Пациенти погнаха здравната каса

Онкоболни спечелиха битка срещу МЗ и НЗОК след жалба за дискриминация

Лавина от дела ще се заформи до края на месеца заради липсващи лекарства и терапии на засегнати от особено опасни заболявания, предупредиха от няколко пациентски организации, които атакуваха здравната каса.Съдебен процес срещу България се канят да предизвикат от федерация „Български пациентски форум”, ако до седмица НЗОК не повиши на 50% своя дял по отношение на препаратите за лечение на остеопороза.

Сегакасата поема едва 25%което е най-ниската стойност в Европа независимо че заболяването е социално значимо, алармира председателят на федерацията Иван Димитров. По думите му този въпрос е трябвало да бъде уреден още миналата година, веднага след влизането в сила на наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Според нея реимбурсацията на препаратите за хронично протичащи заболявания с висока степен на разпространение на заболеваемостта, към които спада и остеопорозата, е 75%.Според статистиката 426 000 жени и 80 000 мъже у нас са засегнати от коварното заболяване.

То протича без симптоми и се изразява с намаляване на костната плътност до степен костите да се чупят дори при леко направена крачка накриво или при спъване. Залежаване, трудно зарастване и смърт са естественият изход, ако остеопорозата не се лекува. Само 4,75% от засегнатите обаче могат да си позволяват лечението,

Останалите не могат да си плащат медикаментите. Едно от най-скъпите лекарства струва близо 800 лв. В същото време касата е дала общо 44 млн. лв. за лечение на остеопорозни фрактури, като 25 хил. от тях били за лечение по клинични пътеки в ортопедиите, а малко над 4,32 млн. лв. за около 4 хил. счупвания. 20% от възрастните жени със счупване на бедрената кост умират до 1 година, 30% стават инвалиди, а 40% са неспособни да се обслужват.

Според прогнозите на Световната здравна организация през 2020 година остеопорозата ще заемевторо място по разпространениеслед сърдечносъдовите заболявания, като ще измести рака от тази позиция.

Междувременно Комисията за защита от дискриминация постанови, че българската здравна система дискриминира пациенти с редица заболявания, нуждаещи се от високоспециализирано лъчелечение и радиохирургия, съобщиха от Асоциация „Хипофиза”.

Според членовете на комисията отговорните органи в лицето на МЗ и НЗОК системно не отчитат обстоятелства от обществено значение, а именно – недофинансирането на лъчетерапевтичните дейности, лошите условия на труд в тази сфера и повишаващата се заболеваемост. КЗД препоръча на касата да поема всички разходи, свързани с лъчетерапията на пациентите.

Решението е резултат от жалба на Сдружение „Асоциация Хипофиза”, подадена през януари 2013 година.