Пеевски и Цонев са написали законопроект за КТБ

Кандидат – депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев вече са подготвили законопроект във връзка със ситуацията в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).

Той ще бъде внесен в първия работен ден на бъдещото  Народното събрание, изборите за което са на 5 октомври. Това съобщи председателят на движението Лютви Местан.

Самият той ще се подпише като вносител,  за да поеме „политическа отговорност в защита на този публичен интерес“.

Отговора на въпроса върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ ще намерите в поведението на останалите парламентарно представени и извънпарламентарните политически сили, каза Местан, цитиран от БГНЕС.

Той поясни, че новият законопроект, дело на Пеевски и Цонев, ще е разширена и задълбочена версия на предходния, внесен от Йордан Цонев в края на предишното Народно събрание, който така и не беше гласуван. Той предвиждаше да се разкрива тайната на влоговете на публичните личности, а ако вложителят е офшорка – имената на собствениците.

Днес Местан съобщи, че ДПС настоява международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва всички и всичко в банката. „Защото с КТБ се свързва значим публичен интерес, ние настояваме международно юридическо лице за финансово разузнаване да осъществи пълно разследване на КТБ за вложенията, кредитите, добри, лоши, на търговски дружества, публични фигури, офшорки“, заяви лидерът на ДПС.

Партията настоява България да побърза да се включи към Европейския банков съюз, така че всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, и на европейски регулации, защото според Местан „има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни“.

Местан заяви, че вероятно е единственият лидер на партия, който не се познава с председателя на управителния съвет на КТБ и допълни, че дъщеря му няма консултантски договор с КТБ, по който да получава тлъсти хонорари.

„ДПС няма проблем с истината, истината ни е приятел,“, каза лидерът на ДПС и добави, че по неин адрес  политическите й опоненти съзнателно продуцират внушения и митологеми. /Дневник/