4 университета се включват в Нощта на учените в Пловдив

Четири пловдивски университета ще участват в Нощта на учените, която ще се проведе тази вечер.

Това са ПУ ”П. Хилендарски”, Медицински университет, АМТИИ и Университет по хранителни технологии. В Европа участват 300 университета, като всяка година има различно мото- тази е под надслова: ”Учените в триъгълника на знанието” и проявите са посветени на Годината на човешкия мозък.

Доц. Петя Бъркалова, координатор на проекта за Пловдивския унивреситет обясни, че целта е да се насочи общественото внимание към различни области на науката. Гост на университета ще бъде проф. Светла Коева, директор на  Института по български език към БАН, която ще има лекция „Език, мислене, „общуване” между хора и компютри”. Акцент е и  „Кристалографията” по темата „Магията на кристалите” с домакини от Химическия факултет.

Медицинският университет ще води дебат по темата” Човешкият мозък-отвъд границите на познанието” посветен на невронауката с водещ д-р Неделя Щонова.  Там ще се проведе и среща на клуб „Емоционална интелигентност” при проф. Дрозстой Стоянов. Той  и докторантите му ще провеждат специални тестове по темата и за това как да слушаме тялото си и да реагираме.

В УХТ ще има „Научно кафене”  с изложба дегустация „Храни, стиулиращи мозъка”.  АМТИИ-Пловдив организира дефиле от учебното заведение до Римския стадион, където ще се проведе фолклорния концерт ”Кристално чисто”. За зрителите е предвиден открит дансинг под звездите на неравноделните ритми на българската фолклорна музика.

Проявите навсякъде са безплатни и са поканени пловдивчани и гости. Всички събития от университетите на Пловдив в реално време  ще са качени и в сайта на проекта K-TRIO 2 на Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020”. /BNR/