На срещата за КТБ: Банката да се спаси с публични средства

Информацията за състоянието на поставената под особен надзор банка щяла да бъде публична

БНБ ще направи всичко възможно до 20 септември да има предварителни данни за състоянието на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и тези данни да бъдат огласени. Това посочили от централната банка на срещата във вторник сутринта с финансовия министър Румен Порожанов, за която прокуратурата „осигурила терен“.

Софийски потайности

По-късно същия ден в прокуратурата се проведе среща на главния прокурор Сотир Цацаров с работодателските организации и синдикатите по темата КТБ. Източник, присъствал на срещата, който пожела да не бъде цитиран, посочи пред „Капитал Daily“, че целта й е била обмяна на мнения, като от прокуратурата са поискали да чуят експертните мнения на организациите на бизнеса. Той посочи още, че на този етап БНБ категорично отказва да се срещне с тях.

Сашо Дончев, председател на БСК и член на създадения през август Експертен съвет по проблемите на КТБ, заяви, цитиран от „Дневник“, че основните решения след разговорите са свързани с: нови срещи в по-широк формат – между работодатели, синдикати, но и с участието на експерти и ръководството на БНБ; обещание от страна на централната банка за изготвянето на доклад на 21 септември, който да бъде представен публично и който да представя положението на банката; обединение около тезата, че банката трябва да се оздрави в името на бизнеса, и то с публични средства.

„Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси, но за съжаление за два месеца след като банката не функционира нормално, ситуацията там е все по-лоша и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат“, каза Дончев.

Преди време в интервю за „Дневник“ Сашо Дончев беше на противоположната теза – че спасението на КТБ трябва да мине през пазарно и бизнес решение.

Малко след края на срещата от прокуратурата разпространиха съобщение, в което на практика опровергават Дончев във връзка с очаквания на 21 септември доклад за КТБ, и обявиха, че не са поемани никакви ангажименти за срокове от името на централната банка.

Проверка след проверка

Единственият доклад, който БНБ е публикувала досега за състоянието на КТБ, която е под специален надзор от 20 юни 2014 г., е на квесторите и той е към края на юни. Избрани данни от одиторските доклади от първата 10-дневна проверка („Ърнст и Янг одит“, „Делойт одит“и „Афа“) БНБ оповести на 11 юли.

Миналия месец регулаторът обяви, че ще се прави нов одит на КТБ – цялостна оценка на активите, който ще започне в средата на септември и ще приключи до 20 октомври. На 10 септември изтича и срокът, в който трябва да се внесе от изпълняващия длъжността подуправител на банковия надзор Нели Кордовска предложение за удължаване на срока на специалния надзор, който първоначално беше обявен, че ще продължи до 3 месеца и на практика изтича на 21 септември. /Kapital/