Съветниците актуализираха бюджета на Пловдив и одобриха културния календар на града за 2015-та

Кратък дневен ред в 14 точки и 5 декларации с фокус държавната власт с подадената оставка на кабинета от премиера Пламен Орешарски и  драмата в местната власт с отстранената от длъжността кмет на район „Централен” Райна Петрова, определен като „невиждан скандал в управлението на града”.

Документът с тези думи носи имената на Илко Илиев, Руси Панчев, д-р Лилия Учкунова, Славчо Атанасов. Казуса Гиньо Матев определи като сериозен пробив в институционалността на града и призова прокуратурата да си свърши работата.

Така след около час  политически изказвания и оценки съветниците започнаха работа в съответствие с дневния ред на заседанието, начална точка в който бе  актуализацията на общинския бюджет за настоащата година.  С 27 гласа за, 11 против и 7 въздържал се  градските старейшини  решиха 500 хиляди лева да бъдат усвоени за реконструкцията на тротоарите и още 80 хиляди –.водни съоръжения -поливни системи и фонтани.

Средствата идват от преизпълнението на местните данъци и такси. предложението за  приемане на кулктурната стратегия на Пловдив в периода 2014-2024 година, която регистрира обсолютния кансенсус в залата  47 гласа.

Документът, определен от всички присъстващи като стратегически, разкрива нови възможности пред града да създава  културни факти и да го ситуира като център за културна индустрия в рамките на региона, а и много повече.

Събитията, които предстои да се случват през 2015 г., отразени в културния календарт,също бяха подкрепени  от присъстващите в залата, независимо че решението за избора на Пловдив за културна столица на Европа все още носи неизвестни.

Заместник-кметът Стефан Стоянов обаче подчерта, че  културният календар  трябва да стане факт доста по-рано, за да могат културните оператори да имат информация за случващото се в  културната сфера през  следващата година.

Календарът ще претърпи корекции с приемането на бюджета, разбира се, но събитията в календара са заложени така, сякаш Пловдив вече е избран за културна столица на Европа през 2019 г, подчерта  заместник-кметът Стефан Стоянов. /БНР/