Ясни са агентите на ДС в УХТ и АУ в Пловдив

Общо девет преподаватели от Университета по хранителни технологии и Аграрния университет в Пловдив са били агенти на държавна сигурност.

Имената им бяха публикувани днес на сайта на комисията. Осем са преподавателите от Университета по хранителни технологии и един от Аграрния университет в Пловдив.

Според изнесените данни агенти на Държавна сигурност от бившия ВИХВП са били проф.Георги Кривошиев – ръководител катедра Електротехника. Друг агент е бил Гроздан Караджов, бивш заместник-декан и декан в университета, както и  Дончо Дончев – Ръководител катедра. Сред агентите на бившата Държавна сигурност е Златка Рошкова, която е носила псевдонима Искра.

Мария Балтаджиева с псевдоним Мирослава е била зам. ректор и ръководител катедра по „Мляко и млечни продукти“. Тя е професор с международна известност.  Ректорът в края на 90-те години  проф. Стефан Дичев е носил псевдонимите Дичев и Дамянов. Той е  бил ръководител катедра „Месо и месни продукти”.

Проф. Стоян Танчев – ръководител катедра „Консервиране“ е носил псевдонимите Рангел и Раковски. Списъкът завършва с Тодорка Гарчева е била вербувана с псевдонима Теодора. В УХТ са били проверени общо 54 лица. За шест от тях университетът не е предоставил необходимите документи и проверката продължава.

В Аграрния университет са били проверени 40 лица. Агент на Държавна сигурност там е бил проф. Стойчо Каров – декан и ръководител катедр. Биологично земеделие е вербуван с псевдонима Карамфилов. /БНР/