Съдът отстрани кметицата на район „Централен“ в Пловдив

С решение на пловдивския окръжен съд днес кметицата на район „Централен“ в Пловдив- Райна Петрова,  бе отстранена от длъжност.

Срещу нея са повдигнати две обвинения за длъжностни престъпления, извършени във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район Централен в Община – Пловдив, предаде БГНЕС.

Според магистратите са налице всички основания за отстраняването на Петрова от длъжност. Тя е привлечена като обвиняема за умишлени престъпления от общ характер, извършени във връзка с работата й, и има достатъчно основания да се счита, че служебното й положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Съдът прецени, че продължаващото пребиваване на обвиняемата на местоработата й ще затрудни разследването. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване в 3 – дневен срок.

Нови доказателства по двете обвинения, представени днес, показват, че срещу храни със съмнително качество и силно завишени цени, кметицата на район „Централен“ е получила 4 000 лв. за консултантски услуги, които в документите на общината са записани като “ рисувани чаши“. Вече стана ясно, че срещу туристически ваучери за 10 000 лв., Петрова е посетила с дъщеря си Тайланд в края на миналата година.

Райна Петрова отказа да коментира екскурзиите си, а за обвиненията каза, че разчита на правосъдието.

Сигнали за некачествена храна в детските градини в района има от поне две години, но днес ясно си пролича напрежението сред персонала на детските градини. /Стандарт/