Брюксел одобри „пътна карта“ за изключване от ЕС

При системно незачитане на върховенството на закона ЕК ще може да отнема правото на глас на страна членка

Заради лоши показатели по отношение на върховенството на закона България може да се окаже пред изпитания за членството си в Европейския съюз. Това произтича от представения във вторник от Европейската комисия нов механизъм, който ще гарантира зачитането на принципите на правовата държава и върховенството на закона в страните – членки на Европейския съюз. Той ще функционира подобно на наказателните процедури, а като крайна мярка може да активира и чл.7 от Договора за ЕС, който позволява на Европейския съвет с квалифицирано мнозинство да лиши от право на глас дадена страна, т.е. да суспендира членството й.

Инструмент за защита

„През последните няколко години при всяка заплаха или потенциална такава за върховенството на закона в държава членка всички институции се обръщаха към комисията като към арбитър, от който се иска да предприеме действия. Днес ние въвеждаме необходимите инструменти, за да можем да действаме, за да защитим нашите граждани от заплахи за върховенството на закона в нашия съюз.

Затова новият инструмент за гарантирането на това върховенство ще се прилага, ако съществува сериозна и системна заплаха за него в която и да е държава членка“, каза зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието. Така България, за която в продължение на седем години след приемането й в ЕС продължилите мониторингови доклади вместо подобрение отчитат задълбочаваща се тревожна тенденция по отношение на законността, може да се окаже сред първите, към които новият механизъм би могъл да бъде приложен.Само при тежки нарушения

На практика ЕК ще наблюдава дали и как страните от ЕС зачитат принципите на правовата държава, като при нарушаването им ще изисква от правителствата информация и становища и ще формулира  позиция. Задействане на процедурата по чл.7 от Лисабонския договор се предвижда само при тежки и системни нарушения на правовия ред.

„Рамката“ ще бъде прилагана в случай на „системен срив“, който засяга „целостта, стабилността и доброто функциониране на институциите и механизмите, установени на национално равнище, за да се осигури върховенството на закона“, се казва в съобщението на ЕК, като се уточнява, че тя „не е създадена, за да се занимава с отделни ситуации или изолирани случаи на нарушаване на основните права или на съдебни грешки“.

ЕК приема широко определение на върховенството на закона, като се основава на принципите, установени в съдебната практика на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд по правата на човека. В основата си това означава система, при която законите се прилагат и изпълняват. /Капитал/