Кукери гонят злото в Широка лъка, спират движението към Девин

В родопското село Широка лъка продължават проявите от традиционния кукерски събор „Песпонеделник“. Днес на площада в селото се събират местният и още четири гостуващи кукерски състава.

По обед за известно време ще бъде спряно движението в населеното място по пътя за Девин. В смолянско има 1 см. снежна покривка, с пътищата няма проблеми, информира кореспондентката ни Радостина Чернокова. Облечени в специални костюми и маски на кукери-чудовища, младите мъже ще изпълнят обредни танци и ритуални сценки, представящи борбата между доброто и злото.

След кукерското шествие за празничното настроение на жителите и гостите на Широка лъка ще се погрижи музикалният състав на родопския певец Николай Славеев. На мегдана ще се извие хоро, а там ще бъдат представени и домашно приготвени традиционни ястия и вкусни родопски напитки.

Автентичният празник „Песпонеделник” в Широка лъка се чества в първата неделя на месец март от 1977 година насам. Маскирани като кукери мъже обикалят селото под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие.

Кулминацията на празничните събития е утре. /р.Пловдив /