Мистериозни пожари застигат пловдивско село

“Какво още трябва да изгори, за да спре това огнено бедствие? Ако тази прокоба може да бъде пресечена с курбан, веднага го даваме”, казват отчаяно жители на пловдивското село Градина.

За по-малко от два месеца там изгоря 20-годишен студент, 5000 патета в частна ферма станаха на въглен, а преди дни по чудо оцеля къщата на Величка Нанева, след като посред нощ жиците на далекопровода пламнали до дома  и едва не го подпалили.

“С мъжа ми щяхме живи да изгорим На сутринта ставаме – няма ток. Поглеждаме към стълба, проводниците обгорели и провиснали като парцали. Ако огънят беше стигнал до електромера, къщата ни отиваше на кино”, кръсти се жената.

Пожарите един след друг застигат селото, известно с плодородната си земя и работливите си хора. Точно преди седмица в 2 ч през нощта съседи са събудени от огнено зарево.

“Толкова големи пламъци не бяхме виждали. Въздухът замириса на печено месо и пушек от слама. Пожарните не смогваха да овладеят стихията, която бе обхванала един от бившите краварници в стопанския двор”, описват поредния огнен ад местните.

Става въпрос за частна ферма, в която се отглеждат десетки хиляди патици. Съседи от близките къщи са събудени от сирените на пожарните. Наличието на голямо количество суха слама предизвикало огромни огнени кълбета. 5000 пернати били унищожени заедно с 4000 бали. В момента гледката е призрачна – черни купчини с обгорели животни и слама.

“Това е страшна трагедия и загуба”, казва бай Данчо, чийто имот се намира най-близо до птицефермата.

Патенцата били на две седмици. Вечер ги топлели с печки на твърдо гориво. В обора имало и електричество. Версията на работниците е за късо съединение. Същото смята и Данчо.

“Няма такъв душманин в село, пожарът не е умишлен, гарантирам”, убеден е той.
Други обаче смятат, че може да има и човешка намеса. Бизнесът с патета в региона бил голям, а конкуренцията – жестока. В близките села също имало патичарници. “Не е изключено някой да е драснал клечката от завист”, мълвят в Градина.

“Още не е готова пожаро-техническата експертиза. Имаме само уведомително писмо от полицията, че е образувано дело срещу неизвестен извършител”, обясни пред “24 часа” Валери Велчев от районната прокуратура в Първомай.

Работници в птицефермата, в която и сега има десетки хиляди пернати, разказаха, че на място са идвали дознатели и са направили разпити.

“Повече от 10 г. тук се отглеждат патета – малки и големи. Отделени са в различни постройки. Тези, които изгоряха, са на 15 дни. Птиците престояват тук почти три месеца. Нямаме конкуренти, версията за умишлен палеж не е състоятелна”, категоричен е Никола Стоев, началник-производство във фермата.

Той отказа да дава подробности и настоятелно помоли екипа на “24 часа” да напусне фермата, защото била частен имот.

Телена ограда разделя изгорелия обор от останалите два, където и в момента се отглеждат патета. Дворът е побелял от животни. След като достигнат нужните килограми, заминават за угояване, а след това – под ножа.

“Тъпчат ги насила, за да растат на черен дроб. При мъжките екземпляри деликатесът достига близо килограм, а при женските – около 750 грама. Хранят ги с гранули. Птиците стават дебели, трупат много мас. Дробът им се изнася в Европа”, разяснява бай Данчо.

Той и повечето хора в Градина не знаят кои са истинските собственици на изгорелия патичарник. Кметът на селото Бальо Балев също не е наясно. “Знаем, че са някакви софиянци. Идват от време на време, но разчитат единствено на работниците си, които са местни”, допълват техни съселяни. Бившите обори на ТКЗС в стопанския двор били закупени от втора ръка, мълвят в Градина.

“Как е възможно да пламне? Нали има денонощни пазачи? Голяма беля”, чудят се възрастни жени.

Селото още е в шок и от неизяснената смърт на 20-годишния Петко Николов. Студентът изгоря жив на 29 декември м.г. в собствения си автомобил на 300 метра от дома си. Пламъците изведнъж избухнали, а младежът не е имал време да реагира.

“Уж се води някакво разследване, но никой нищо не ни казва”, съкрушена е бабата на момчето Ивана Николова. Наскоро правили панихида за 40 дни от нелепата смърт на внука .

“Вечерта излезе с приятели и изгоря жив. Едно детенце имахме и го загубихме”, плаче възрастната жена до некролога на момчето.

Тя е категорична, че газовата бутилка в автомобила не е гръмнала. “Откъде тогава се е появил този пламък и светкавично е обхванал колата”, пита старицата, потънала в скръб. На въпроса да не би някой да е направил нещо на фолксвагена, тя отвръща: “Нищо не знаем”.

“Аз си го изгледах. Всяка събота и неделя си идваше след лекции в Пловдив. Първата му работа, като влезе, бе да попита:“Бабке, взе ли пенсията?”. Всеки ден ревем, но няма да го върнем”, превива се 78-годишната жена.

Родителите на младежа – Елисавета и Стойчо, които са учители, едва ходели на работа, съкрушени от мъка.

Баба Ивана отказва да коментира зачестилите огнени бедствия в Градина. Не иска да разсъждава дали някаква прокоба е надвиснала над селото.

“Каквото и да говорят, ние изгоряхме. Животът ни свърши. Отсечени сме”, казва старицата. Безразлично  е дали селото ще дава общ курбан срещу пожарите. “Каквото искат – да правят. Ние си дадохме курбан за нашето детенце, което си отиде без време”, почти шепне тя.

Най-прекият очевидец на трагедията – Велика Стоева, още не може да забрави ужасяващата гледка. Тя първа изтичала до обгорелия автомобил и видяла овъглените останки от тялото на 20-годишния студент.

“Толкова се уплаших, че ходих с още една жена в Първомай да си леем куршум”, разказа Стоева. Баенето обаче не  помогнало да забрави покъртителната картина. Дано с времето да избледнее, моли се жената.

Пред очите  още се появявали 6-метровите пламъци, които се издигали от горящия автомобил. Велика твърди, че огънят идвал откъм багажника.

Минути преди колата да се превърне във факла, Петко оставил по домовете им две свои приятелчета. /24часа/