Еврокомисар Мария Габриел пое патронажа на Световното първенство по гребане за младежи в Пловдив през 2023 година

Европейският комисар Мария Габриел пое под патронажа си Световното първенство по гребане за младежи до 23 години, което ще стартира в Пловдив от 19 до 24 юли 2023 година.

Новината бе съобщена от Комисията по патронажа на Европейския съюз.

В Европейската комисия комисар Мария Габриел отговаря за направлението “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.”
Поканата бе отправена от Председателя на Организационния комитет на шампионата през 2023 година Иван Попов. В началото на 2022 година, заедно с представители на Организационния комитет той бе на посещение в Брюксел, за да запознае еврокомисар Мария Габриел с два пловдивски проекта, свързани с гребния спорт, насочени не само към това градът да се превърне в национален гребен център, но и в по-добро място за живот.

Замисълът на проект “Пловдив – национален гребен център” е на базата на Спортно училище “Васил Левски” и най-титулувания гребен клуб “Хеброс” да се привлекат към гребането деца от цялата страна посредством иновативен дигитален подбор. Вторият проект е за Световен гребен център – част от екопарк “Марица”.

Очакванията на организаторите на Световното първенство по гребане за младежи до 23 години през 2023 година в Пловдив са, че то ще бъде много по-силно от предходното от 2021 година, което също бе в Града под тепетата. Тогава то премина при ограниченията на ковид-кризата в света и въпреки това на Гребния канал в Пловдив дойдоха 902 гребци от 43 страни.

m.filibe.com