Голям фолклорен концерт на ученици от СУ „Любен Каравелов” събра хиляди зрители на Античния театър в Пловдив

Концертът „Пазители на фолклора” беше посветен на 85-годишнината от създаването на училището

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Фолклорен концерт по случай 85 години от създаването на СУ ”Любен Каравелов” – Пловдив напълни Античния театър  и се превърна в събитие.

На сцената се изявиха даровитите ученици от  фолклорен ансамбъл „Тракийска младост”, Фолклорен ансамбъл „Тракия”, Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, АМТИИ „Професор Асен Диамандиев”. Концертът ознаменува края на третата вълна  на ковид кризата и изолацията и  имаше за цел да възроди духа на фолклорната традиция.

Гости на събитието бяха: Председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, ректорът на АМТИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, заместник – ректорът проф. д-р Костадин Бураджиев, проф.-акад Милчо Василев – дългогодишен бивш ректор на АМТИИ, заместник-кметът на район Централен Фиданка Кацарева и секретарят на кметството Емил Саралийски, създателят на ансамбъл „Българе” Христо Димитров, гости от МОН и РИО – Пловдив, Озден Мурадова – директор на Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК– Пловдив, Донка Щилянова – началник-отдел „Образование“ на община Пловдив и експерти от отдела и много други.

В словото си, директорът на училището, госпожа Славка Щерева, благодари на своите всеотдайни колеги и на талантливите ученици и сподели, че вярва в младите фолклорни таланти и доброто бъдеще на България. Тя изказа благодарност към фондация „Пловдив 2019” за финансовата подкрепа за реализирането на концерта  по програма „Наследство II“.

Фолклорен ансамбъл „Тракийска младост” при СОУ „ Любен Каравелов” – Пловдив е създаден през 1985 година от учителя по музика Кирил Цветилов. Състои се от народен хор, народен оркестър и танцов състав. През 1989 година е открита първата паралелка по народно пеене и народни инструменти. За първи път в България по специално утвърден учебен план в общообразователното училище се въвежда изучаването на българска народна музика.

Закупуват се пиана за музикалните кабинети, народни инструменти – гъдулки, тамбури, гайди, кавали, изработват се народни костюми за хористите. Назначени са първите преподаватели-специалисти: тамбура – Пламен Петракиев, гайда и кавал – Тодор Тодоров, гъдулка – Георги Найденов, народно пеене – Мария Найденова.

В репертоара на ансамбъла са включени оркестрови, индивидуални, хорови, танцови и ансамблови изпълнения на народна музика от всички етнографски области на България. Участниците в ансамбъл „ Тракийска младост ” са на възраст от 9 до 18 години.

Неразделна част от фолклорния ансамбъл са неговите преподаватели, талантливите народни музиканти и певци: Мария Найденова – преподавател по народно пеене и диригент на представителен народен хор; Христина Лесова, Златка Славова, Мария Каменова, Галя Петрова – учителки по народно пеене; Тодор Василев, Апостол Маронов,Бисерка Начева – преподаватели по тамбура и ръководители на тамбурашки оркестър; Георги Найденов – преподавател по гъдулка и ръководител на представителен народен оркестър.

Концертът „Пазители на фолклора” има за своя основна цел чрез народната музика да припомни изконни български традиции, съхранявали  националната култура през вековете.
От училището споделят, че неслучайно са избрали място за тяхното първо събиране да бъде Античен театър, тъй като концертът ще бъде записан и впоследствие видеото ще отпътува за всички български културни институти по света като посланик на града.

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев