Всички работодатели трябва да наемат хора с увреждания

Наемането  на хората с увреждания  да бъде ангажимент на всички работодатели, а не само на специализираните социални предприятия, заяви в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и  социалната политика Ивайло Калфин. 

kalfinПо думите му,  у нас работещите хора с увреждания са около 350 хиляди, като 80% от инвалидите с по-тежки увреждания са без трудова заетост. Според него в момента  една част  от българите сувреждания се  страхуват да не загубят работата си и затова не се освидетелстват.

Той припомни, че и тази седмица предстоят разговори със здравния министър Петър Москов за промени  в работата на трудово-експертните лекарски комисии.  Целта е хората, които имат увреждания да имат възможност и да работят за да се чувстват пълноценни и социално ангажирани, подчерта министърът.

„Решението не трябва да е административно, а да бъде насочено към най-добрата грижа за хората с увреждания. Не става въпрос тези хора да получат просто една медицинска експертиза, а да бъдат насочени и къде могат да работят, за да бъдат пълноценни, каквато е практиката в Европа”, коментира  Калфин.  Той поясни, че  ще се използват всички възможности, колкото се може повече от хора с увреждания да се реализират на пазара на труда и припомни, че и в новия програмен период има осигурени европейски средства за това.

Относно българското законодателство, вицепремиерът обясни, че ще се търси промяна в закона за обществените поръчки, за да се гарантира реалното участие на хората с увреждания при изпълнението им.

Министър Калфин откри  четвъртия Европейски форум за социално предприемачиство в Пловдив, организиран от Националният съюз на трудово-производителните кооперации, съвместно  с Европейска комисия, Министерството на труда и социалната политика,  Агенцията за хората с увреждания, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия в Европа – СЕКОП, НС на ТПК и други български НПО.

Станалият ежегоден форум има за цел да подпомогне развитието на социалното предприемачество, социалната икономика и насърчаване заетостта на хората с увреждания, използвайки нашия и европейски опит. По данни на ЕК в Евросъюза има 2 милиона социални предприятия, в които работят 11 милиона хора с увреждания. Това съставлява  10% от бизнеса в страните членки.

В България до момента има разкрити 155 трудово-производителнипредприятия, които обаче не могат да предоставят трудова заетост на всички хора с увреждания.  По-голяма част от изложителите се обединиха около становището, че е необходимо добрите европейски практики в социалното предприемачество за растеж и работни места, здравните грижи за хора с увреждания, регионалното и локалното коопериране на структурите от тази система,  да започнат да се прилагат и у нас./БНР