Далавери в МО с техника и търгове на прокурор

„Снабдяване и търговия”, „Интендантско обслужване” и ВМА топнарушители

meoКрупни далавери с техника и търгове в Министерството на отбраната отиват на прокурор. Огромните злоупотреби лъснали при вътрешни проверки в няколко търговски дружества и структури на ведомството, като за тях вече са сезирани както „Военноокръжна прокуратура”, така и обвинител номер 1 на държавата Сотир Цацаров.Най-фрапантни нарушения са открити в „Снабдяване и търговия”, „Интендантско обслужване” и във Военномедицинска академия, става ясно от отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев на депутатски въпрос по темата.Одитът за 2012 г. в „Снабдяване и търговия” показва, че при предишното ръководство продажбата на армейска техника е ставало на нереалистични цени, при което се е облагодетелствало дружеството комисионер за сметка на министерството.

В общо шестте сигнала до главния прокурор за далаверите в дружеството, публикувани на сайта на МО, се уточнява, че в периода 2008-2013 г. бившият управител е създавал порочна практика, която е довела до 80 000 лева загуби за дружеството. До това се стигнало заради раздаване на зачислени към министерството стоки на външни лица с устни заповеди, без да са били заплащани или продавани по процедура.

Друго нарушение било съхраняването на имущество на МО на открити площадки, до които са имали достъп и външни лица. Главният прокурор е сезиран и за продажба на товарни автомобили на министерството с номера на двигатели и шасита, различни от тези на получените, плащане за ремонт на чужда собственост, сключване на договор за ползване на хотелски услуги с фирма, собственост на семейство служители. Одитът в „Интендантско обслужване” за периода 2010 г. – юни 2013 г. пък разкрил, че формираната продажна цена на продукцията е по-ниска от фактическата й себестойност.

Освен това извършена инвентаризация разкрила, че са изчезнали над 200 машини на стойност стотици хиляди лева.Освен сезирането на прокуратурата, заради откритите нарушения ръководствата на дружествата „Интендантско обслужване” и „Снабдяване и търговия” са сменени.Крупни злоупотреби се регистрират и във ВМА, с която вече се занимава прокуратурата.

Сред изводите в посочения от Ненчев одит на лечебното заведение е неефективно разходване на бюджетните средства и липса на контрол. Засечени са нарушения и на процедурите при възлагане на обществени поръчки, като са поставяни дискриминационни условия. Сключеният договор през април 2013 г. с предмет „грижа за лежащо болни и спомагателни услуги” със срок 5 години пък бил на стойност близо 39 млн. лв., въпреки че прогнозната цена била 3 пъти по-ниска.

Вътрешният одит в МО засякъл и куп нарушения при възлагането на обществени поръчки в звеното „Военни клубове и военнопочивно дело”, като са разписвани дискриминационни условия и необосновани ограничения към участниците. При проверките са констатирани злоупотреби и в ТЕРЕМ, което отскоро също е с ново ръководство./Монитор