Извиняваме се за нашата държава – обръщение на руски студенти

Ние не можем да говорим от името на всички студенти в Русия. Ние говорим от името на нашите съмишленици. Студенти на Украйна! Благодарим за вашето обръщение.
Нас ни е срам заради тази необявена престъпна война, в която участват много наши съотечественици. Срам ни е, че нашата страна наруши териториалната цялост на Украйна, която се беше задължила да уважава и анексира Кримския полуостров. Срам ни е за това, че в руски затвори незаконно са задържани украински граждани. Простете ни. Не отговаряйте на омразата с омраза.
Между нашите народи се разтваря пропаст – нека ние, студентите, младото поколение да бъдем мост над тази пропаст. Ние с вас сме на една страна, защото в информационната война е престъпление да не бъдеш на страната на истината. Потоците от лъжи не спират да текат от телевизора. Градусът на ненавистта и агресията в обществото расте всеки ден. Не всички искат да мислят, да проверяват и да се съмняват.
Ние не сме съгласни с новата реалност: ежедневни сводки за войната, хиляди бежанци, милиони излъгани и заблудени съграждани и омразата като единственото чувство, което обединява народа.
Не отговаряйте на омразата с омраза. Ние уважаваме избора ви, осъждаме войната, искаме нашите деца и внуци да живеят в дружба, а Украйна и Русия в мир. На когото и да е изгодна тази война, тя не е изгодна на народите на Русия и Украйна и ние заедно сме длъжни да направим всичко за да я прекратим.

Превод Николай Панайотов