Отливът на капитали от Русия прераства в изтичане на предприемачи

Русия вече пое удара от международните санкции и ниските цени на петрола. Но увеличаващият се отлив на капитали вече се превръща в изтичане на предприемачи, което заплашва дългосрочното състояние на икономиката, пише Reuters.

Икономиката на страната пое удара на международните санкции и ниските цени на петрола © Reuters

Имиграционни служби, брокери на недвижими имоти и банкери в Европа говорят за повишаване на интереса от страна на бизнесмени от средната класа за изнасяне на предприятията и семействата си извън Русия.

Лондон се превръща в предпочитана дестинация за тези, които търсят финансова и политическа стабилност. „Хората осъзнават, че нещата няма да се оправят скоро и е време да се установят другаде“, казва Катя Ценкович, която оглавява руското бюро на лондонската компания за недвижими имоти Knight Frank.

Публични данни показват изтичането на пари и хора. Според консултантската фирма CrossBorder Capital 123.8 млрд. долара са напуснали Русия през 2014 г. По данни на руската статистическа служба над 203 000 души са напуснали страната през първите девет месеца на 2014 г. в сравнение със 186 382 за цялата 2013 г. и едва 33 578 през 2010 г.

Ценкович обяснява, че от средата на миналата година при нея са постъпили повече запитвания от руски предприемачи, търсещи офиси в Лондон, подходящи за започването на нов бизнес. Докато някои са готови да инвестират милиони, други искат да вложат около 230 000 – 300 000 долара за едногодишен договор за наем на място в централен Лондон. Онлайн запитванията към Knight Frank, идващи от Русия, за офиси в Европа, включително във Великобритания, са скочили със 75% през 2014 г.

Застрашителна тенденция

В Лондон има установена общност от супербогати руснаци. Но пристигането на нова вълна от руски предприемачи от класа на милионерите, а не на милиардерите, е застрашителна тенденция за руската икономика. Средните по големина бизнеси често са гръбнакът на една икономика и обикновено са по-малко мобилни. Но когато се преместят, това може да е окончателно.

Малките и средните бизнеси представляват около една четвърт от руската икономика. Това е по-малък дял, отколкото в повечето икономики, но е жизненоважен, ако Русия иска да се отдалечи от зависимостта си от енергийния експорт.

Руската икономика върви надолу, откакто Москва анексира Крим и Западът наложи санкции. Спадът на цените на петрола намали приходите на страната от основния й износ, а стойността на рублата е наполовина спрямо долара. Очаква се икономиката да се свие с 3% тази година според официалната прогноза и мнозина смятат, че рецесията ще продължи и след 2015 г.

Великобритания отбелязва повишаване на исканията от страна на руснаци за „инвеститорски“ и „предприемачески“ визи, които дават право на пребиваване в замяна на ангажимент за инвестиране. Ашли Кинг-Кристофър от адвокатската кантора Charles Russell Speechlys твърди, че напускането на руснаци е движено от края на икономическия бум след студената война: „Идват много предприемачи от средната класа, които не са били част от вътрешния кръг, но са се възползвали от бума в консумацията“, казва той.

Липса на стабилност

Дмитрий Розанов, който оглавява руското бюро в лондонската частна банка Coutts, обяснява, че много от неговите сънародници искат финансова и политическа стабилност, която липсва в родината им. „В Русия някои неща не изглеждат особено оптимистично за хора с определено количество авоари“, заявява Розанов.

С установената си руска общност, по-динамичната икономика в сравнение с континентална Европа и добрата частна образователна система Великобритания е предпочитана дестинация не само за бизнесмените, а и за семействата им. „Хората искат да отидат някъде, където смятат, че техният живот, бъдеще, просперитет и доход ще бъдат на сигурно място“, казва Гари Хершам, съсобственик на лондонската фирма за недвижими имоти Beauchamp Estates.

„Бихме искали да останем в Русия, но кризата там е много голяма. Разглеждахме различни опции, но британското образование е най-добро“, твърди пожелала анонимност рускиня. Според руския предприемач в Лондон Игор Сагирян – бивш инвестиционен банкер, основал веригата ресторанти Ping Pong, напускането на руснаци е „изключително лошо за страната“. „Бизнесът в Русия е бъркотия. Бизнесмените губят пари и затова много хора се опитват да изнесат парите си и да започнат някъде другаде“, казва той. /Капитал