КФН е глобила пенсионните фондове за инвестиции в свързани лица

Финансовият надзор отчита ръст на тези нарушения в последните години

44 наказателни постановления на деветте пенсионни дружества за инвестиции в свързани фирми и лица е издала Комисията за финансов надзор между 2011 и 2014 г.

Шефовете на повечето пенсионни дружества се явиха пред социалната комисия да говорят за дейността на фондовете.

Общият брой на наказателните постановления за различни нарушения е 356. Това съобщи зам.-шефът на регулатора Ангел Джалъзов пред депутатите от парламентарната социална комисия.

Депутатите организираха дискусия с представителите на дружествата, КФН и НОИ в опит да разберат как се контролират фондовете и добре ли се управляват. Джалъзов отказа да съобщи пред репортерите сумите по постановленията, на кои дружествата са наложени и колко са паднали в съда с мотива, че това е „много детайлна информация“. Той обаче посочи, че има отчетлив ръст на тези нарушения, защото за периода от 2003 г. (от съществуването на комисията) до 2010 г. са наложени 61 постановления за инвестиции в свързани лица.

Джалъзов очерта три неотложни въпроса за решаване при частните фондове – намаляване на таксите, създаване на мултифондове и разширяване на дефиницията в Кодекса за социално осигуряване за свързаните лица. „Искаме тук да се въведе изключителна дефиниция за група – предприятие майка, дъщерно дружество, юридическо лице“, разясни той.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че промените от края на миналата година за избора между НОИ и частните фондове е, за да се дисциплинират те, защото само „два-три фонда са добре“. „Сигурно сте чували, че има свързани фирми“, каза още Борисов. Представителите на дружествата не отговориха вчера на тези критики.

За периода от януари до септември м.г. деветте дружества са удържали 92 млн. лв. от такси на осигурените в тях, при положение че общите им приходи извън вноските са 111 млн. лв., а разходите – 67 млн. лв., съобщиха от КФН. От всяка вноска в УПФ се удържат 5% плюс още 1% инвестиционна такса годишно.

Според разчетите за 40 г. осигуряване тези такси ще намалят натрупаното по партидите на хората с 20%. Затова КФН е изчислила, че таксите могат да се намалят с 40%, но не наведнъж, а в продължение на 4-5 години.

Освен това разчетите са правени, при положение че от 2017 г. вноската на хората се увеличи от 5 на 7%, както предвижда законът, а към 2024 г. активите на трите вида фондове стигнат от 8 млрд. лв. сега до 25 млрд. лв. /Sega/