Пловдивчанни се изпокараха заради санирането на панелките

Няма никакъв риск, правете сдружения, съветва зам.-кметът инж. димитър Кацарски

panelkiЛюти спорове се вихрят между съседите в панелни блокове дали да кандидатстват за включване в държавната програма за саниране. Още на старта на кампанията народът е разделен на два лагера – за и против. Оптимистите вече натискат за бърза регистрация на сдруженията, убедени, че за хората ще има огромна полза да се възползват от напълно безплатния ремонт на жилищата. Песимистите  подозират, че общината ще наеме пишман майстори, които ще разбият плочките в санитарните помещения при подмяна на вертикалните щрангове и ще си заминат, а след това трябва да се теглят заеми, за да се довърши ремонтът.

Ако живеех в панелен блок, без да се замисля, щях да навия съседите да се включим в програмата, заяви за „Марица“ зам.-кметът Димитър Кацарски – строителен инженер.  Той е категоричен, че няма никакъв риск за живеещите в панелки. Напротив, консумацията на енергията значително намалява при санирането.

Страховете идват от липсата на информация, затова е добре гражданите да се допитат до консултантите в районните кметства, посъветва Кацарски. Сдружението на етажната собственост, учредено с две трети от живеещите в блока, решава кои дейности по санирането да бъдат извършени, включително и за ремонт на вертикалните щрангове, които по принцип трябва да бъдат открити.

В районните кметства вече започнаха да дават консултации как да учредят сдружение.  В „Западен“ правят срещи с домоуправителите на големите панелни блокове и жилищни сгради с едроплощен кофраж, предвидени за държавно саниране. В „Тракия“  са преброили, че 215 блока се нуждаят от включване в програмата. До този момент е подадено едно заявление за учредяване на сдружение./Марица.бг/