Русия поиска да издадем всички разрешителни за спрения „Южен поток“

Бойко Борисов и Теменужка Петкова продължават да настояват за газов център край Варна

Русия поиска вчера страната ни да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на спрения газопровод „Южен поток“. Това е станало по време на телефонен разговор между енергийния министър Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак. Това е поредният обрат в разговорите около проекта. Той бе спрян от българска страна през лятото по настояване на Брюксел, а в началото на декември руският президент Владимир Путин обяви при посещение в Анкара, че тръбата няма да се строи заради България.

Темеужка Петкова е уверила Александър Новак, че процедурите вече са в ход, част от документите вече са издадени, а за друга част това предстои в близко бъдеще. Уверението й идва часове след като късно вечерта в четвъртък премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че страната ни ще продължи работата по проекта и ще издаде нужните разрешителни. Той обясни, че от ЕС са му препоръчали България да издаде разрешителните по подготвителните дейности, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби и би могло „след това да плати целия масраф“.

„Какво да правим по „Южен поток“? Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме работата като прогнозируем европейски партньор, но оттук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари“, коментира Борисов. Според него министерствата на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта, както и на регионалното развитие имат ангажимент да издадат документите. „Тогава вече ще чуем „Газпром“ дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не по българска“, заяви премиерът.

В разговора си с Новак Петкова е заявила, че страната ни иска „Южен поток“, но проектът трябва да се изпълни при спазване на европейските закони. Тя е представила пред него и идеята за изграждането на газов разпределителен център (т.нар. хъб) край Варна, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода. Според руския министър страната му не е получавала официално предложение за обсъждане на разпределителния център, но ако го получи, е готова да го разгледа.

Когато обяви спирането на „Южен поток“ към България, Владимир Путин обяви, че газопроводът може да се насочи към Турция и да се направи газов хъб на гръцко-турската граница. Преди ден той лансира и идеята, че тръбата може да мине през Македония и Сърбия и да достигне до Австрия. Междувременно и българският премиер предложи разпределителният център да е у нас. „Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция“, продължи да настоява той и вчера.

ОТБОЙ

Докато България ще продължи да издава документи по спрения проект, компанията „Южен поток Транспорт“, която стоварваше редовно тръби за проекта в Бургас, е наредила прекратяване на доставките. Това съобщи руското издание „Ведомости“, което се позовава на два източника сред изпълнителите на поръчките и на един от структурите на „Газпром“. Решението било взето в понеделник от акционерите в проектната компания за строежа на подводния участък – руската „Газпром“, италианската ЕНИ, немската „Винтерсхал“ и „Електрисите де Франс“. /Сега/