КЗК глоби eMag за заблуждаваща реклама

Електронният търговец трябва да плати 750 хил. лева заради миналогодишната си кампания по Черния петък и промоция с кафе машини

Еуфорията около денят за намаления Черния петък (Black Friday) в САЩ е голяма, а с него започват и големите коледни продажби. В България доскоро нямаше подобна практика, но постепенно и тя навлиза в страната в моловете или се възприема от някои онлайн търговци. Един от пионерите в тази практика е онлайн магазинът eMag.bg, собственост на румънската „Данте интернешънъл“. За поредна година той организира големи намаления на ограничено количество стоки в рамките на Черния петък, които са съпроводени с мащабна рекламна кампания. Докато румънската компания следеше всичко да мине изрядно по време на мащабните намаления на техния сайт, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че й налага две глоби на обща стойност над 750 хил. лева.

Първата е свързана именно с провеждането на миналогодишната търговска кампания за Черния петък, а втората е по повод специално предложение, при което клиентите, ако закупят две кафе машини от определена марка, получават едната безплатно. Проверката е след сигнал на потребители, но комисията се е самосезирала.

Санкцията на антимонополния регулатор привлича вниманието поради няколко факта. Първо, това е най-голямата глоба, наложена на регистрирано в чужбина дружество. Второ, решението на КЗК е обявено в същия ден, в който eMag провежда намаленията и продажбите по тазгодишната си кампания за Черния петък. И трето, чрез санкцията регулаторът всъщност дава възможност да се разкрият приходите на компанията, реализирани в страната, тъй като глобата е наложена като процент от постъпленията за изминалата година (виж карето).

Намаления на увеличена база

По-голямата санкция е наложена заради рекламната кампания и намаленията, направени от eMag по време на Черния петък през изминалата година. КЗК глобява румънската компания с 4% от годишните й приходи в България за 2013 г., или 551.55 хил. лева, заради заблуждаваща реклама. Проблемът, който констатира регулатора, е, че eMag създава впечатлението, че по време на Черния петък тя прави „най-големите“ намаления и продава продуктите на „най-изгодни“ цени. В същото време в деня на промоцията цените на стоките, които тя обхваща, се повишават. По този начин всъщност се компенсират, макар и и частично, големите намаления или позволяват да се сложат висока отбивка от новата цена с по 50 до 70%. В сигнала до комисията се посочват конкретно осем продукта (основно бяла техника), при които е забелязана подобна практика. Според КЗК това се е случилo със седем от осемте изследвани от комисията и посочени в сигнала продукта, при които стойността им е увеличена в деня на промоцията, а при осмия това е направено два дни по-рано.

Антимонополният регулатор счита, че е невярно твърдението на рекламата за „най-голямото намаление“, защото „отстъпката и съответно окончателната цена за потребителя е начислена върху предварително завишената първоначална цена на съответния продукт в сравнение с цената, която е имал ден преди кампанията“, пише в становището на комисията. Според КЗК по този начин „клиентите на дружеството са подведени, че купуват съответния продукт на най-ниската цена“.

В становището на „Данте интернешънъл“ в документите на КЗК се посочва, че увеличението на цените на обявените в сигнала продукти е незначително, а при единия от тях е допусната техническа грешка при формирането на цената. От компанията допълват, че при други продукти на миналогодишната кампания „Черен петък“ е било направено точно обратното – в деня на промоцията базовата цена е била намалена. Антимонополният регулатор посочва, че увеличението не е толкова незначително, но в публикуването на сайта на комисията решение конкретните стойности са заличени.

1+1=1?

Другата санкция, която налага КЗК на „Данте интернешънъл“, е за 206.8 хил. лева, или 1.5% от годишните приходи. Тя е за рекламната кампания от март тази година „1+1 гратис Tassimo“, при която eMag предлага на потребителите при закупуването на две кафе машини Bosch Tassimo едната да я получат безплатно. От комисията смятат, че предоставянето на втора идентична машина като добавка е недопустимо от закона. В него според регулатора е упоменато, че подобни бонус добавки при закупуването на даден продукт могат да се направят в три случая. Първият е за рекламни предмети с незначителна стойност и с ясно посочване, че става въпрос за рекламна кампания. Вторият е за предмети или услуги, които са принадлежност към съответната закупена стока, а при третия става въпрос при продажба в големи количества или на едро. Според комисията предоставянето на безплатна втора кафе машина може да се приеме като „подарък“, а не намаление, което не покрива посочените в закона критерии за такъв. От „Данте интернешънъл“ се аргументират в становището си, изпратено до КЗК, че тази кампания има за цел да се продадат по-бързо залежали продукти. По думите на компанията тя е имала слаб успех, като се осъществени само шест сделки.

Обжалване в съда

Представител на „Данте интернешънъл“ коментира пред „Дневник“, че глобата е очаквана, но изрази недоумение, че налагането й се обявява именно в деня на кампанията с големите намаления. При сегашната кампания нередностите са изгладени, а размерът на глобата ще бъде обжалван във Върховния административен съд, допълват от компанията. В официалната позиция на румънското дружество се посочва, че 95% от потребителите, участвали в миналогодишната кампания за Черния петък на eMag, са останали доволни от своите поръчки, като фирмата цитира свое вътрешно изследване. КЗК от своя страна не намери нарушения по трети случай с eMag, при който компанията е раздавала електронни ваучери по случай една година от встъпването й на българския пазар./Kapital/