Баща отведе щерката и я дресира като враг на майка й!

Две години жената не може да я види, при първата щреса детето се крие

В продължение на 2 г. майка не е виждала дъщеря си, въпреки че правото да отглежда детето е присъдено на нея. Тя правила многократно опити да контактува с момичето и да го прибере при себе си. Когато отишла при бащата със съдия-изпълнител, той прехвърлил хлапето през оградата у съседите, където представителят на закона няма право да влезе.

Кризата започнала, когато момиченцето било на 4 г. и семейството се развело. Без да зачете решението на магистратите, бащата отвел детето при своите родители и отказал достъп на майката до него. След 2 години безуспешни опити да се справи жената се обърнала към отдела за закрила на детето в Пловдив. Оттам насочили семейството за психологическа терапия в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Разривът беше такъв, че двамата родители отказваха да влязат в една стая, разказа Маргарита Учкунова, началник на Отдела за закрила на детето. Затова се наложило един психолог да работи с единия, друг с другия партньор. Момиченцето пък толкова било настройвано срещу майката, че при влизането  във фоайето изпадало в панически ужас и се криело зад баща си. Заради спора между родителите детето не е имало достъп и до образование.

Повече от половин година отне на психолозите да възстановят скъсания контакт и детето да види майка си в друга светлина, разказа Учкунова. Впоследствие момиченцето е тръгнало на училище и сега живее при майка си.

Обикновено обаче трудно стигаме до хепиенд заради упоритата съпротива на разделените родители, признава Учкунова.

В едва 30% от всички случаи, които стигат до отдел „Закрила на детето” в Пловдив, сигналът идва от учител. От детската градина обикновено съобщават, че детето е занемарено и идва некъпано. От училище пък пишат до социалните, че семейството не се интересува, не посещава родителски срещи и не се явява, когато го повикат за обсъждане на проблем с поведението на ученика. В последно време педагозите са по-информирани и по-често ни подават информация, но обикновено виждат повърхността и не са идентифицирали проблема като резултат от криза в семейството, каза Учкунова. /Марица/