Нова космическа стъпка напред

Сондата Филе успешно кацна върху ядрото на комета. Това е седмото небесно тяло, на което стъпва човешки апарат.

Reuters

10 години и 6,5 милиарда километра по-късно, едно историческо пътуване завърши триумфално. Роботът Филе на Европейската космическа агенция се приземи успешно върху комета днес, което се случва за първи път в изследването на космоса от хората. Кометата е седмото космическо тяло, на което хората са изпращали апарат. Предишните са Венера, Луната, Марс, Титан (луна на Сатурн) и астероидите 433 Ерос и Итокава.

Небесното тяло е „67P/Чурюмов-Герасименко“ и е широко по-малко от 5 км, което направи мисията изключително сложна. Около 11 ч. българско време започна и спускането на робота „Филе“ от „Розета“ към повърхността на кометата. Всичко завърши успешно към 18:05 ч. българско време.

Сондата е потънала на около 4 см. в повърхността, което означава, че е успяла да нацели меко място за приземяване. Сега остава да стане ясно дали харпуните, с които ще се задържи на повърхността, работят.

„Живеем и летим заедно от десет години. Моментът най-накрая настъпи“, каза директорът на мисията „Розета“ на Европейската космическа агенция (ESA) Андреа Акомацо.

Операцията се ръководи от центъра за управление на мисията в германския град Дармщат. „Розета“ беше практически неподвижна спрямо кометата в момента, когато пусна „Филе“ на около 22 км от повърхността й. Успешното приключване на операцията въобще не беше сигурно, тъй като цялата комета е с ями и скални късове, а малкият робот няма система за маневриране в последния момент.

Гравитацията на „67P/Чурюмов-Герасименко“ е много малка и „Филе“ използва специален двигател и има два „харпуна“, които да го придържат към кометата.

За да бъде драмата пълна, при спускането спря двигателят на студен газ, който трябваше да даде последния тласък към небесното тяло. „Двигателят не работи и трябва да разчитаме на харпуните при приземяването“, обяви Стивън Уламец, който отговаря за приземянането на „Филе“ в центъра за управление.

Спускането е кулминацията на проекта за 1.3 млрд. долара, който започна преди десет години. Идеята на мисията е да бъде изследвана кометата, като съставът и поведението й ще дадат на учените много повече информация за миналото на Слънчевата система и Вселената.

Мисията ще продължи до приближаването до Слънцето, което ще се случи някъде в началото на следващата година. С повишаването на температурите, апаратът на сондата ще спре да работи. /Капитал/