БНБ „повери“ на депутатите съдбата на КТБ

Международна мисия ще проверява работи ли банковият надзор у нас най-рано идното лято

Вместо да предложи решения Българската народна банка вчера поръча Народното събрание да създаде парламентарна комисия, която да обсъди казуса КТБ. Още в първия ден на 43-тия парламент Управителният съвет на БНБ внесе, както бе обещал, „доклад за събитията и предприетите действия, свързани с КТБ и ТБ „Виктория“. В доклада централната банка за пореден път си измива ръцете, като посочва, че депутатите трябва да гласуват съответни закони, ако искат преструктуриране и оздравяване на групата КТБ. В противен случай БНБ не можела да направи друго освен да отнеме лицензите на двете затворени банки и да ги прати по пътя на фалита. От Централната банка за пореден път любезно предлагат на народните представители целия си експертен потенциал и заявяват готовност да отговорят по всяко време на допълнителни въпроси.

От доклада става ясно, че в БНБ са направили всичко възможно да отблъснат намеренията на Оманския фонд и на консултанта ЕПИК да участват в спасяването на КТБ. Вместо разговори по същество от централната ни банка от месеци разиграват кандидат-инвеститорите, като им искат пълномощни, документи за произход на средствата, споразумения за неразкриване на информация и планове за финансово участие. В същото време БНБ им отказва достъп до резултатите от проверките в двете банки от групата КТБ.

Докладът повтаря известните вече изводи от работата на одиторите и квесторите – че банковата група има много проблемни кредити, отпускани на свързани лица и срещу съмнителни или липсващи обезпечения, че това може да наложи обезценки в размер на 4.22 млрд. лева и че това означава, че най-вероятно ще се стигне до отнемане на лицензи.

Предстои квесторите да осчетоводят резултатите по международните счетоводни стандарти и до 31 октомври да представят в БНБ данните, които са необходими за вземане на решенията за съдбата на КТБ.

От доклада става ясно още, че през целия период на специалния надзор Държавният фонд на Султаната Оман е настоявал да се търсят оздравителни решения за КТБ. Според БНБ обаче проблемът бил, че от фонда очаквали и България да участва с държавна финансова подкрепа.

Темата КТБ намери място и в речта на президента Росен Плевнелиев при откриването на Народното събрание вчера. „Моделът „КТБ“ на контрол върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици и институции трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново“, заяви държавният глава. По думите му случаят „КТБ“ повдига много въпроси за начина, по който работят българските регулатори, финансовото разузнаване, специалните служби, правораздавателните органи и институциите като цяло. „Необходимо е да се предприемат решителни мерки и реформи за разбиване на корупционни схеми, мрежи на влияние и неефективности в сектори от икономиката, обществените поръчки и институциите като цяло“, посочи Плевнелиев.

За жалост очакваната проверка от Европейския финансов орган за работата на БНБ няма да се състои скоро. От доклада на централната банка пред депутатите става ясно, че от ЕБО искат съвместна мисия със Световната банка и Международния валутен фонд и че тя ще може да бъде организирана най-рано през лятото на 2015 г.

Междувременно знаковите депутати от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев обявиха, че вече са внесли законопроект във връзка с проблемите около КТБ. Пеевски заяви, че законът предвижда да се избере международна фирма, която да проучи всички потоци, трансфери, активи преди и след затварянето на банката, но не обясни защо е необходим закон за това.

Избор на чуждестранна фирма, която да бъде наета да провери всичко, потоци, трансфери, активи, преди, след затварянето на КТБ, да стане ясно всичко – кой се е разпореждал с активите. „Като се отворят нещата, ще разберем кои са намесени в КТБ, за които говори Местан“, обясни Пеевски. „Искам пълна публичност, за да е ясно, че нямам нищо общо със случая. Ще видите, и законът ще излезе, ще видите и кой е в основата… До края на деня ще го има качен законът, ще го видите и ще говорим“, каза депутатът.
Проектът не бе публикуван до редакционното приключване на броя. Той се появи на сайта на Народното събрание чак в понеделник вечерта. Можете да се запознаете с предложенията на: http://parliament.bg/bills/43/454-01-25.pdf

ПРАВО ОТ ИЗВОРА

Йордан Цонев любезно разясни пред „Сега“ какво предвижда проектът за промени в Закона за кредитните институции, внесен от него, Пеевски и Местан: „Предвижда се разкриване на банковата тайна за всички лица, които са заемали и заемат висша държавна длъжност. Тези данни няма да са банкова тайна и ще бъдат публикувани в два ежедневника. Всички офшорни компании ще разкрият своя истински физически собственик – тези, които имат кредити и депозити.

Предвижда също така всички фирми и физически лица, които имат кредити и не ги обслужват, или ги просрочват, също да станат публично достояние. Защото едно от обвиненията, които обществото отправи, е, че видите ли, има някои фирми и физически лица, които имат интерес от фалита на КТБ.

Предвижда се наемане на фирма, която има опит във финансовото разузнаване, за проследяване на финансови потоци. Задачата е тази фирма да изясни с пари на вложителите, какво акционерите са си купували – къщи, собственост, фирми, акции, дялове, абсолютно всичко и това пак да го направи достояние на българското общество. За да не може моделът КТБ да бъде повторен повече, защото това е сериозен трус за българската държава, за икономиката, за банковата система“.